Dom klar. Attunda tingsrätt har avgjort målet. Till höger syns platsen dit pojkarna cyklade under kvällen den 2 augusti. Foto: Mostphotos/Anton Kyhlbäck

16-åring döms för mord på kamrat

Nu har domen kommit mot den 16-åring från Danderyd som mördade sin kamrat med yxa i Sollentuna. Han döms både för mord och förberedelse till mord. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

  • Publicerad 13:43, 18 nov 2019

Det var den 2 augusti i Sollentuna som 16-åringen ringde polisen och uppgav att han "mördat en person". Denna mördade person var en 16-årig skolkamrat. Polisen kom till platsen och grep 16-åringen och tog bland annat en yxa i förvar.

Mordmisstänkt 16-åring inför rätta idag

Sedan dess har 16-åringen suttit frihetsberövad. En rättspsykiatrisk undersökning visade att han har allvarliga psykiska störningar.

I måndags föll domen i Attunda tingsrätt. 16-åringen döms till mord och förberedelse till mord. Den senare åtalspunkten handlar om att 16-åringen vid tillfället först ska ha planerat att mörda en 18-årig kamrat, något han inte lyckades med.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt domen erkänner 16-åringen mord, men menar att han varken kan erkänna eller förneka förberedelse till mord.

Den dömdes egna uppgifter vid förhandlingen har varit "ytterst knapphändiga", står det att läsa i domen.

"Förutom att bekräfta vissa påstådda sakförhållanden kring händelser, föremål och platser har han inte lämnat några som helst uppgifter om sina överväganden eller tankar i övrigt", står det vidare.

Enligt 16-åringens advokat Rickard Appelberg är det ännu oklart om domen kommer att överklagas.

– Jag har träffat min klient och han ska läsa igenom domen. Sedan ska han tänka över om han nöjer sig med domen eller överklaga, säger Rickard Appelberg dagen efter det att domen kommit.


 

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59