16-åringen som vill leva på sin klädkonst

16-åriga Oscar Berggren från Djursholm kan redan titulera sig designer och företagare. Hans nisch är att pryda kläder med konstverk, inspirerade av hip hop.

  • Publicerad 11:42, 25 feb 2019

”Jag gillade inte att måla som liten, jag var aldrig riktigt bra på bild och tyckte ämnet var tråkigt. Men när vi bodde i Florida i ett halvår gick jag i internetskola och då fick vi 30 bildprojekt på ett halvår. Man fick lära sig tekniker och att studera konstverk. Då blev det jättekul, det var mer frihet.

Jag började måla basketskor i sexan. Sedan startade jag företag och folk fick lämna in kläder och jag målade vad de ville på kläderna. Men det blev jättemycket och kunderna ville ha det exakt på ett visst vis. Jag tröttnade på det och ville ha det på mitt sätt, så nu målar jag egna grejor.

Inspirationen kommer från rapalbum och hip hop-kulturen. Namnet Redemption kommer från en låt av Drake. Jag driver med sådant som inte är så bra; att röka till exempel.

När jag var yngre och gick i skolan i Djursholm var jag lite annorlunda med min basketstil. Nu går jag på Dagy* och där finns fler med samma stil.

Bilderna är till exempel bilder jag tagit själv, och så ändrar jag dem i Photoshop och trycker dem på kläderna. Jag målar också på kläder, med akryl eller textilfärg och jag ska börja designa på skateboards.

Jag brukar sälja 95 procent av det jag gör, men om jag blir rik? Nja, det är som ett vanligt tonårsjobb.

40 procent säljer jag till folk jag känner, men resten känner jag inte. Jag har sålt till Stockholm och Göteborg, till och med utomlands. Jag nådde 1 000 följare på Instagram i förrgår. Jag vill få det här att bli något jag kan leva på.”

*Danderyds gymnasium

Personligt

Namn: Oscar Berggren.

Ålder: 16 år.

Bor: I Djursholm.

Gör: Går i ettan på företagsekonomiska programmet på Danderyds gymnasium.

Fritidsintressen: Skateboard och basket.

Har alltid i kylskåpet: Choklad, helst Daim.

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt