Demensboendet Björkgården i Stora Sköndal byter inriktning och nu tvingas de boende att flytta. Foto: Nathalie Mark

16 svårt sjuka vräks från demensboende i Sköndal – yngre patienter ger mer pengar

16 svårt sjuka tvingas flytta när stiftelsen Stora Sköndal ändrar inriktning för att få mer pengar till sitt demensboende Björkgården. Både personal och anhöriga är nu mycket upprörda.

  • Publicerad 07:23, 13 maj 2015

Det här känns som ett väldigt cyniskt beslut"

Björkgården är ett demensboende för äldre som öppnades av stiftelsen Stora Sköndal 1993. Många har bott där i flera år – men nu tvingas alla 16 boende att flytta. Boendet ska nämligen ändra inriktning och bara ta in människor med demenssjukdom under 65 år. Anledningen är att den ekonomiska ersättningen från staden är högre för den målgruppen och enligt stiftelsen går boendet back.

Ska tömmas direkt

Två i personalen som tidningen har pratat med vittnar om ett cyniskt agerande från stiftelsen och dålig information både till personal och anhöriga.

– En dag satt bara en lapp på dörren där det stod att profilen på boendet skulle ändras, säger en kvinna som arbetar på boendet.

Stora Sköndal vill att boendet ska vara tömt så snart som möjligt så att man kan påbörja renoveringen inför omvandlingen. Två av de boende har redan tvingats flytta och två till flyttar inom kort.

Bryter mot princip

Detta bryter mot den kvarboendeprincip som, enligt socialstyrelsen, ska prägla vård av äldre dementa.

– Man ska inte flytta äldre människor med demenssjukdom eftersom de inte mår bra av det. All sådan förändring gör bara att de blir sämre och mer förvirrade. Redan nu känner många oro när de ser rum som blir tomma. Det stressar dem, säger en annan kvinna som arbetar på Björkgården.

Kraftiga besparingar

De anställda vi pratar med ställer sig frågande till att boendet har så dålig ekonomi som stiftelsen säger.

– All personal på Stora Sköndal har redan tvingats ned till 80-procentstjänster. De som arbetar natt får nu också städa eftersom de dragit in på städare och de som arbetar dagtid på helgen får i vissa fall arbeta mellan klockan 7 och 21 med bara en timmes rast för att täcka upp personalbristen, säger en anställd.

Kollegan fyller i:

– Stiftelsen har dessutom sålt av mycket mark de senaste åren, vilket måste ha gett dem en stor summa pengar.

”Cyniskt beslut”

En kvinna vars sjuka mamma nu tvingas flytta reagerar också på stiftelsens ekonomiargument.

– Under åren min mamma har bott på Björkgården har det blivit allt mer knapert med ekonomin och det har synts när man har varit där. Men nu ska man plötsligt renovera allting inför den nya inriktningen – så där fanns det uppenbarligen pengar ändå. Det här känns som ett väldigt cyniskt beslut, säger hon.

"Har varken hjärna eller hjärta"

Omvandlingen innebär stora förändringar för personalen. Vård av yngre människor med demenssjukdom är, enligt dem, mycket mer krävande rent psykiskt. De yngre är ofta mer aktiva, lider av mer ångest och kan även vara aggressiva. Personalen har därför fått välja om de vill arbeta kvar under en prövoperiod eller om de vill säga upp sig.

– Men det är ju inte så lätt att få ett nytt jobb. Det här är så taskigt både mot de som bor på Björkgården och alla oss som valt att arbeta med just äldre människor med demenssjukdom. Stiftelsen Stora Sköndal har en paroll som lyder ”med hjärta och hjärna“. Hjärnan har de tappat och något hjärta har de aldrig haft, säger en anställd.

VD:n svarar: "Alternativet är att stänga helt"

Det ekonomiska underskottet på Björkgården är så stort att är ”alternativet är att stänga boendet”. Det skriver Åsa Hallgren, vd för stiftelsen Stora Sköndal, i ett mejlsvar till tidningen.

Varför ändrar ni inriktning på Björkgården?

– Boendet har under senaste åren gått med ett ekonomiskt underskott och nu måste vi vidta åtgärder. Alternativet är att stänga och använda lokalerna till någon helt annan typ av verksamhet. Dessutom får vi ofta förfrågningar gällande personer under 65 år. Ersättningen för denna vårdform kommer vara högre, vilket möjliggör en högre bemanning.

Vart tar de äldre som ska flytta vägen? Vem tar ansvar för dem?

– Alla blir erbjudna att flytta till Stora Sköndals egna boenden, vilket hittills alla valt. Vi ansvarar för flytten, och bor de kvar i något av våra boenden ansvarar vi för vården och omsorgen.

Hur tänker ni om att detta bryter mot kvarboendeprincipen?

– Vi måste ju stänga och då omöjliggörs ett kvarboende. Vi är väl medvetna om den påfrestning det är för äldre med en demensdiagnos att byta miljö, men vi ser tyvärr ingen annan möjlig lösning.

Yngre dementa kräver en annan typ av vård än äldre. Hur ska personalen hantera det?

– Alla medarbetare kommer att få utbildning och göra studiebesök på andra verksamheter med denna inriktning. De nyrekryteringar som kommer att göras kommer att vara personer med erfarenhet av målgruppen.

Vad händer med personalen under renoveringen?

– Förhoppningsvis kan vi renovera halva huset åt gången, och då kan de flesta som valt att arbeta kvar stanna på Björkgården. De medarbetare som inte vill arbeta med yngre dementa personer kommer erbjudas omplaceringar till våra andra verksamheter när vakanser uppstår.

Kvarboendeprincipen

Socialstyrelsen beskriver att den grundläggande inriktningen för äldreomsorgen är att socialnämnden ska verka för människors rätt att kunna bo kvar i sitt hem så länge den enskilde klarar det och vill.

En av de principer som verkar för det är kvarboendeprincipen, som är fundamental inom svensk äldreomsorg.

Kvarboendeprincipen tillämpas även när den enskilde beviljats särskilt boende.

Det innebär att denne inte ska behöva flytta ytterligare en gång även om omsorgsbehovet förändras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20