Väsbyhem. Vinst ger stabilitet och möjlighet att renovera och bygga nytt. Foto: Charlotte Årling

16 000 i vinst per hyresrätt

Väsbyhem är ett av de kommunala bostadsbolag som gör störst vinst i landet per lägenhet. – Vi tar inte ut någon överhyra, säger Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.

  • Publicerad 12:19, 6 dec 2017

Tidningen Hem och hyra har granskat vinsterna hos landets 50 största kommunala hyresvärdar. Väsbyhem utmärker sig med näst högst vinst i Stockholmsregionen och fjärde högst vinst i riket. Enligt Hem och hyras beräkningar tjänar Väsbyhem 16 000 kronor per 75 kvadratmeter stor lägenhet.

– Vi vet inte riktigt hur de har räknat, vi gjorde en vinst förra året på 50 miljoner före skatt och jag får det inte till 16 000 kronor per lägenhet. Men det spelar ingen roll. Vi gjorde en vinst och pengarna används för att investera i befintligt bestånd och nyproduktion, säger Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.

Några överhyror tycker hon inte att det handlar om.

– Vi har gjort återhållsamma hyreshöjningar 2015 och 2016. Om man jämför hyresnivåerna ligger vi i snitt tio procent lägre än övriga Stockholm vad gäller nyproduktion. Det är just för att anpassa hyran så att fler ska ha råd att hyra bostad, säger hon.

Hyrorna från nyproducerade lägenheter genererar till en början mer pengar. Men på sikt ökar kostnaderna.

– Du måste fördela hyran över tid så att den blir så jämn som möjligt. Detsamma gäller upprustning, man fördelar den över tid så att pengarna räcker.

Väsbyhem ägs av kommunen, men vinsten stannar och återinvesteras i bolaget.

– Vi bygger också bostadsrätter så att vi får en vinst när vi säljer dem. Dessa pengar använder vi sedan för att kunna bygga fler hyresrätter. Det finns en tanke med att gå med vinst och det är att skapa långsiktighet över tid, säger Amra Barlov Lindqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33