Vid anrika Wärsta gård i Solhem byggs det för fullt just nu. Foto: Sofia White

1700-talsgård byggs om till lägenheter

Längtar du efter att bli gårdsherre- eller fru? Nu ska anrika Wärsta gård i Spånga göras om till tio lägenheter.

  • Publicerad 12:40, 30 jun 2017

Det blir det bästa av två värdar – antika detaljer som husets kakelugnar kombineras med nyproduktionsstandard.

Intill Svandammen tronar anrika Wärsta gård. Gården har rymt tjänstemän och deras familjer genom tiderna – och nu senast den privata förskolan Lilla Ellen Key.

Eftersom det enligt detaljplanen inte är tillåtet att bedriva förskola i lokalen, ska verksamheten nu flytta ut.

När barnen flyttar ut tar företaget Urban properties i sin tur över herrgården. Företaget har specialiserat sig på att restaurera gamla byggnader till moderna lägenheter. De ligger bland annat bakom en liknande omvandling av Råcksta gård.

Totalt planeras gården rymma tio lägenheter i olika storlekar. Tanken är att inflyttningen ska ske tidigast våren 2018. Exakt hur mycket lägenheterna ska kosta är i dagsläget inte satt.

– Det blir det bästa av två värdar – antika detaljer som husets kakelugnar kombineras med nyproduktionsstandard, säger Christian Göransson, mäklare på Fastighetsbyrån som sköter försäljningen av lägenheterna.

Vilken målgrupp tänker ni er?

– Det har varit väldigt blandat vilka som har hört av sig. Dels har det varit personer i närområdet som bor i villa och längtar efter något mindre. Sen har vi också märkt av ett intresse från föräldrar som letar efter ett boende till sina barn.

Wärsta gård

Enligt Stig Eriksson från Spånga fornmninnes -och hembygdsgille så har Wärsta gård varit i privat ägo fram till början av 1900-talet. Det sägs att trubaduren Carl Michael Bellman spelade på Wärsta gård i slutet av 1700-talet.

Namnet Wärsta är den gamla beteckningen för Solhem. Området fick ett nytt namn eftersom det gamla hade en negativ klang. Gården fick dock behålla namnet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Planen: 400 nya lägenheter i Vällingby

Nyheter Fem fastigheter berörs Vid infarten till Vällingby från rondellen vid Bergslagsvägen ska staden nu utreda möjligheten att bygga omkring 400 lägenheter.måndag 24/9 16:54

Miljöpartiet inleder samtal med Alliansen

Nyheter Första steget mot en ny koalition i landstinget i Stockholm I dag inleds samtalen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Förhoppningen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.måndag 24/9 12:24