SKYDDAS. Länsstyrelsen har beslutat att göra en fastighet på Götgatan till byggnadsminne. Fastigheten syns inte på bilden. Foto: Mostphotos

1700-talshus på Söder blir byggnadsminne

En fastighet på Götgatan ska klassas som byggnadsminne för att skydda den från bland annat rivning eller ändringar. Det har länsstyrelsen beslutet.

  • Publicerad 10:27, 27 jun 2018

Det är fastigheten Västergötland 24 som ligger vid Götgatan 28 och Repslagargatan 13 B och C som nu alltså klassas som ett byggnadsminne, enligt länsstyrelsen som tagit beslutet i dialog med staden och Stadsholmen som äger fastigheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det innebär bland annat att fastigheten inte får rivas eller flyttas, dess exteriör får inte heller ändras och inte heller planlösningen i bostadshusen. Även innergården får inte ändras eller bebyggas och fastighetsägaren måste underhålla byggnadsminnet så det inte förfaller.

Borgerligt bostadsskick

Fastigheten innehåller båda bostadshus, uthus och lusthus som enligt länsstyrelsen är väl bevarade och tillsammans med innergården bildar de "en miljö starkt präglad av ett borgerligt bostadsskick vid 1800-talets mitt. Husen har byggts vid olika tider men miljön präglas starkt av de välbeställda borgare som ägde och bodde i fastigheten under 1800-talet."

– Byggnaderna är utformade i den tidens nyklassicistiska stil. Här finns bostäder i olika storlekar och med olika funktioner – paradvåningar, representationsrum, mindre lägenheter och rum för tjänstefolk. Även den kullerstensbelagda gården har kvar en tidstypisk utformning med uthus, en rekonstruerad trädgård med lusthus, planteringar och staket, säger Länsstyrelsens antikvarie Eva Dahlström Rittsél i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SKYDDAS. Fastigheten Västergötland 24 har blivit byggnadsminne. Foto: Tyréns

Länsstyrelsens motivering

”Hela fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde som rymmer flera berättelser. Den berättar om hur bostadsbebyggelsen växte på malmarna. Byggnaderna representerar med sin bevarade planlösning och fasta inredning den borgerliga bostaden i Stockholm och visar hur bostadshus byggdes och utformades under 1700- och 1800-talen. Planlösningen med de olika rummen för olika funktioner och olika storlek kan berätta om levnadsvillkor för män, kvinnor och barn, för herrskap och tjänstefolk. Trots moderniseringar har denna karaktär bevarats i så hög utsträckning att en byggnadsminnesförklaring är väl motiverad.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.