DEBUTERAR. 18-åriga artisten SVEA debuterar nu med en låt om att älska sig själv, där hon bland annat vill bryta tabut kring kvinnlig onani. Foto: Maja Brand

18-åriga Svea bryter tabu kring kvinnlig onani

Soul och r'n'b-influerad pop som ska stärka tjejers självkänsla. Det är pophoppet från Sjöstans melodi – som med sin nya låt vill få fler kvinnor att ligga med sig själva.

  • Publicerad 20:00, 5 jun 2018

“Makeup and all dressed up

Lace lingerie, red wine

Make myself feel damn fine

I’m on a date with me

Not meeting anybody

Att som kvinna våga vara med sig själv, mentalt såväl som sexuellt. Det är temat när popartisten Svea från Sjöstan debuterar med den egenskrivna låten “Don’t mind me”. Ett ämne hon av egen erfarenhet menar fortfarande är tabubelagt – inte bara bland hennes jämnåriga vänner.

– Jag har till exempel aldrig haft en sexualkunskapslektion. Själv har jag alltid varit öppen kring sex och onani, men jag märker att många tjejer inte bara har svårt att prata om det, utan också faktiskt känner så mycket skam över att ta på sig själva att de inte gör det, säger hon och fortsätter:

– Det är nästan ännu svårare för de äldre, mammas generation liksom. Jag vill stärka kvinnor i alla åldrar så att de känner att inte behöver vara beroende av någon annan – utan njuta av sitt eget sällskap.

Ville bli bildesigner

18-åringen ger intrycket av att vara bra mycket äldre än hon är. Självständig, klok och framförallt: inte rädd för att sticka ut hakan. Men så har det inte alltid varit. Tvärtom har hon själv gått igenom långa perioder med bland annat tvångstankar och ångest. Musiken har blivit ett andningshål – ett verktyg för bearbetning.

– Alla har sina egna svaga punkter, känslor som äter upp en. Men med min musik vill jag visa att det faktiskt går att stärka sig själv, oavsett hur dåligt man mått.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sångkarriären inleddes redan som femåring när Svea sjöng på sin brors dop. Resan gick vidare genom Sjöstadskyrkans kör och i mellanstadiet började hon lägga upp Youtube-videos med egna covers, och fick bra respons. Drömmarna om en karriär på scen dröjde dock – istället var det bildesigner som var det framtida drömyrket.

Foto: Maja Brand

Foto: Maja Brand

Men sedan skivbolaget Universal fick nys om Svea, som då även börjat skriva sina egna texter och musik, har det inte varit någon tvekan om vad hon ska ägna sitt liv åt. I skrivande stund har flera amerikanska labels börjat dra i henne, och det är inte helt omöjligt att nästa steg blir en flytt till Los Angeles. Men först av allt väntar förstås studentutspring.

– Min debutlåt släpps samma dag som jag tar studenten, så det känns extra roligt och passande att gå in i nästa fas.

Var får du din styrka ifrån?

– Jag har fått med mig en grundtrygghet hemifrån, mina föräldrar har varit väldigt stöttande. Visst, vissa kommer säkert tycka att jag är för mycket, men man måste våga ändå. Det är asviktigt att uppmuntra kvinnor att ta plats och tro på sig själva, vi måste fixa det som saknas.

Målet på sikt är att ta sig upp på de största scenerna och beröra så många som möjligt.

– Jag älskar att resa så min största önskan är att min röst ska kunna ta mig hela världen runt, säger Svea.

Se coola jättebävern cruisa fram i Sjöstan

Pophoppet från Sjöstan

Namn: Svea Virginia Kågemark.

Ålder: 18 år.

Bor: Hammarby Sjöstad.

Gör: Tar examen från Rytmus gymnasium och debuterar med egenskrivna singeln Don't mind me.

Tips till unga som mår dåligt: "Försök prata med någon, vem som helst. Våga lita på att människor omkring dig vill hjälpa dig. Kolla i spegeln och säg fan vad bra jag är, och peppa dina vänner!".

Bästa med Sjöstan: "Jag är en promenadperson, och att promenera runt i Sjöstan är fantastiskt. Det är något alla borde göra".