18-åring med fokus på egna företaget

Hon började fotografera hästar som tolvåring och startade eget företag som sjuttonåring. Vid nyss fyllda 18 är Väsbybon Johanna Blixbo professionell fotograf och har breddat sig till husdjur, familjer, barn, gravida och bröllop. Sommarjobbet, att utveckla det egna företaget, har hon fått via kommunen.  – Jag tycker att entreprenörskap är jättekul, mitt intresse handlar inte bara om fotografering, säger hon.

  • Publicerad 06:15, 15 jul 2017

Det finns många olika sätt att sommarjobba på. I Väsby är ett av dem att ansöka om att delta i entreprenörsutbildningen Roligaste sommarjobbet (RS), där en veckas intensivkurs i att driva eget företag följs av tre veckors eget skapat arbete.

Johanna Blixbo hade redan startat sin egen fotograffirma när hon ansökte till RS i våras och har nu även F-skattsedel. Men hon fick ändå vara med.

– Jag hade kunnat delta i detta även om man inte hade fått startkapitalet (2 000 kronor, reds. anm.). Det roliga är att träffa nya kompisar och att höra om deras drömmar. Jag blev väldigt inspirerad och coacherna har gett mig jättemycket, säger hon.

Har du lärt dig mycket nytt?

– Jag kände nog under hela veckan att jag kunde det mesta. Sedan var det rätt kul när drakarna kom på slutet och vi skulle presentera vår affärsidé. De tyckte att jag var driven, framåt och att jag ska fortsätta med fotograferandet. Jag fick kommentaren från dem att det var mycket häst i min portfolio. Mitt mål är att de som går in på min hemsida ska se att jag har bredd.

Johanna Blixbo har bott i Väsby i hela sitt liv och har alltid varit intresserad av hästar. När hon var tolv år gammal fick hon också upp ögonen för att fotografera.

– I den vevan fick jag en systemkamera i födelsedagspresent, en kamera som jag redan hade sparat ihop en del pengar till. Det blev naturligt att börja fota hästar, de är så vackra varelser.

Hon började fotografera på hästtävlingar, vilket visade sig vara ett bra sätt att marknadsföra sig på. I dag har hon samarbeten med två ryttare och en leverantör som bland annat säljer tränsdelar, lindor och utsmyckningar. De lyfter varandra i ett slags marknadsföringssymbios, inte minst genom Instagram och Facebook.

– Matilda (dressyrryttaren) tog jag in för ett år sedan och Tove (hoppryttaren) för någon månad sedan.

Tog in?

– Till mitt team. Hon vill att jag ska lyckas, jag vill att hon ska lyckas, förklarar Johanna Blixbo.

Förutom hästar fotograferar hon barn, familjer, gravida, husdjur med mera.

– Mitt mål i år är att fota bröllop. Nu i helgen ska jag fota ett par som har kvar sina bröllopskläder. Det gäller att komma över den där tröskeln. Om jag bara kan få mitt första bröllop så kan jag säkert få mitt andra. Jag är minst lika bra som andra fotografer, det är bara det att jag inte har erfarenheten.

Det stora målet är att fotografera på heltid.

– Jag vill kunna hyra studio och göra jobb på vinterhalvåret också. Nästa år ska jag åka till Island på workshop, nu har jag precis investerat i en ny kamera och ska ta körkort. Det behövs om man är fotograf.

Hon rekommenderar alla att prova på att starta eget företag, om de har något särskilt intresse.

– Om det skiter sig så går världen inte under. Man kan ha ett deltidsjobb vid sidan av.

Själv bor hon fortfarande hemma, så det är ”bara att köra på”, som hon säger.

– Jag tycker att entreprenörskap är jättekul, mitt intresse handlar inte bara om fotografering. Jag lyssnar på många podcasts där fotografer säger att de ångrar att de inte började tidigare.

Även om mycket av arbetet består av sådant som inte syns. Förberedelser, efterbehandling av bilder, bokföring, fakturering med mera.

– En bild som ska bli bra kan jag lägga säkert två timmar på. Har kunden beställt 15 bilder blir det mycket. 40 procent av jobbet är att ta själva bilden, 60 procent är efterbehandlingen.

Förutom att du som egenanställd saknar kolleger, vad är det svåraste med jobbet?

– Som fotograf måste jag tro på att min produkt är bäst. Företaget är ändå jag. Om jag börjar tycka att jag är dålig och får dåligt självförtroende går det inte. Du måste ha självförtroende för att ta dig vidare.

MER Johanna Blixbo

Ålder: 18 år

Bor: Odenslunda.

Yrke: Fotograf. Ska till hösten börja sista året på gymnasiet; medielinjen på Täby enskilda gymnasium.

Aktuell: Sommarjobbar via kommunen med Roligaste sommarjobbet, en fyraveckors entreprenörsutbildning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Balder vinner storkontraktet i Väsby Entré

Nyheter Det blir Fastighets AB Balder som blir Upplands Väsby kommuns ankarpartner i stadsbyggnadsprojektet Väsby Entré. Projektet är kommunens största någonsin, med fler än 1 000 nya bostäder, 30 000...tisdag 19/6 14:21

Poänggöraren tillbaka i Vilda Väsby

Sport Christian Holmblad kommer tillbaka efter allsvensk utflykt Poängmaskinen och playmakern Christian Holmblad är tillbaka i Väsby. 26-åringen avslutade förra säsongen i allsvenskan men återvänder nu alltså till Vilundahallen.tisdag 19/6 9:10