Idag föll domen i Shayan Gaff-rättegången. Den åtalade 26-åringen döms till 18 års fängelse. Foto: Henrik Lindstedt/Privat

18 års fängelse för mordet på Shayan

Idag föll domen i den uppmärksammade rättegången gällande mordet på Shayan Gaff i Segeltorp. En enig tingsrätt dömde den huvudmisstänkte 26-åringen till det högsta möjliga tidsbestämda straffet, 18 års fängelse.

  • Publicerad 11:31, 4 jul 2019

Den huvudmisstänkte 26-åringen som har stått åtalad för mordet på Shayan Gaff dömdes i dag till 18 års fängelse för bland annat mord och försök till mord.

– Den åtalade mannen binds till scootern och mordvapnet genom DNA-spår. Tillsammans med den övriga utredning som lagts fram anser tingsrätten att det är bevisat att det var den åtalade mannen som sköt, säger chefsrådmannen Camilla Olsson i ett pressmeddelande.

Den nu dömde mannen är bosatt i Huddinge och är nyligen fyllda 26 år. Han är tidigare dömd för våldsbrott och vapenbrott och ska vara en del av ett kriminellt gäng i området.

Det var i oktober förra året som den 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff tillsammans med sin kusin Dia Gaff besökte en restaurang i Segeltorp centrum. När de lämnade restaurangen närmade sig skytten bakifrån och sköt Shayan Gaff. Minst 12 skott träffade och Shayan Gaff avled senare på sjukhus.

Skytten lämnade platsen på en moped. Mopeden och mordvapnet, en kulsprutepistol, påträffades samma kväll i en källare i Vårby gård.

Domstolen: Var en felskjutning

Fallet har blivit extra uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med teorin att det rörde sig om en felskjutning. Skotten var egentligen ämnade för en annan person som liknade Shayan Gaff, en person som var en del av den kriminella gängmiljön.

Tingsrätten går på åklagarens linje i den frågan.

– Det har inte framkommit någon hotbild kring den skjutne mannen eller omständigheter i övrigt som förklarar varför han sköts. När det gäller motiv anser tingsrätten att utredningen övertygande visar att motivet varit gängrelaterat och att den skjutne mannen förväxlats med annan, säger Camilla Olsson i pressmeddelandet.

Personen som var det tilltänkta offret sköts till döds bara tre veckor senare i Hallonbergen.

25-åringen döms också för försök till mord på kusinen Dia Gaff som gick strax intill Shayan Gaff när han sköts.

Avsked. Vänner och familj sörjer på Shayan Gaffs begravning den 1 november. Foto: Claudio Britos