Lisa Elvegård och Alice Hall skulle inte besöka en ungdomsgård. – Vi träffas hemma hos varandra eller på någon bar. Men gillar man inte barmiljön kan det säkert vara ett bra alternativ med en ungdomsgård, säger Alice. Foto: Mimmi Epstein

18-plussare i Vasastan kan få egen ungdomsgård

Behöver Vasastans äldre unga någonstans att vara? Nya majoriteten i stadsdelsnämnden ska utreda förslaget om en ungdomsgård för dem över 18 år.

  • Publicerad 15:03, 23 jan 2015

På Norrmalm finns i dag två ungdomsgårdar, varav den ena är öppen en dag i veckan och riktar sig till ungdomar med funktionsnedsättningar. Den andra, Vasastans fritidsgård, är till för dem mellan 13 och 18 år. Nu vill den nya majoriteten utreda om det finns behov av en ungdomsgård även för äldre ungdomar.

– De flesta bor fortfarande hemma när de är 18, 19 år och det kanske inte är alltid man vill umgås i föräldrahemmet. Sedan är restauranger med utskänkningstillstånd kanske inte alltid den lämpligaste platsen att ses på. Tanken är att det finns ungdomar på Norrmalm som inte har så många andra alternativ, säger Åsa Tillberg (V), stadsdelsnämndens ordförande.

Hon är noga med att betona att de inte ännu vet hur behovet av mötesplatser för äldre ungdomar ser ut.

– Jag tänker att det är större för dem som inte har så bra ekonomi och att det kan behövas icke-kommersiella platser att vara på i stadsdelen, säger Åsa Tillberg.

Skrivelse från MP

Idén om en fritidsgård för äldre grundar sig i en skrivelse från Miljöpartiet i våras. Där skriver företrädare för partiet även att det vore bra om man delade upp yngre och äldre ungdomar på flera fritidsgårdar i stället för att samla dem under samma tak, som på Vasastans fritidsgård.

– Tanken är att det ska finnas ett alternativ till att gå ut på krogen för 18-åringar och äldre. Inte nödvändigtvis för att de ska dricka mindre även om det skulle kunna vara en positiv bieffekt. Ett alternativ som finns är att gå på kafé, men där kan man inte på samma sätt skapa sig ett vardagsrum som på en fritidsgård, säger Johan Orrenius (MP).

Moderaterna i nämnden ställer sig positiva till en utredning.

– Men det är viktigt att man frågar både de yngre och äldre ungdomarna vad de vill ha så att man inte öppnar en verksamhet som inte nyttjas. Samtidigt kan man verkligen fråga sig om vi ska använda skattepengar till att subventionera 18-åringars fritid när det är barn och unga som är vår målgrupp, säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i nämnden.

Ska utreda behovet

– Vi kommer att involvera ungdomsrådet för att se om det finns något behov och hur behovet i så fall ser ut. Min erfarenhet är att det är svårt att veta innan man har pratat med ungdomarna själva, säger Johanna Engman, stadsdelsdirektör för Norrmalm.

Vasastadsbon Lisa Elvegård går i trean på Viktor Rydbergs gymnasium och tror inte på förslaget.

– När man är 18 så kan man gå till en bar eller en klubb. Man vill vara vuxen. Jag tror att de flesta förknippar ungdomsgårdar med barn och när man var yngre. Personligen skulle jag inte gå till en ungdomsgård men det är klart att det kan finnas de som skulle det, säger Lisa Elvegård som tycker att pengarna borde användas till något annat.

– Det vore mer intressant med ett ställe där vi kan få gratis läxhjälp efter skolan.

Var träffar du dina kompisar?

– Vi är hemma hos varandra eller ses på kaféer och barer.

På Norrmalm finns två ungdomsgårdar.

Vasastans fritidsgård på Vanadisvägen 14. Dit får man komma från att man har börjat sjuan och tills man är 18 år.

Tre Liljor i Vasaparken som riktar sig till dem mellan 13 och 21 år med funktionsnedsättningar och har öppet en kväll i veckan.

Visa merVisa mindre