De fyra nedersta våningarna blir kontorslokaler, de 14 översta blir bostäder, enligt förslaget. Foto: Soderberg Sthlm

18-våningsskrapa med 100 hyresrätter byggs vid Skärholmens centrum

En 18 våningar hög skrapa med 100 nya hyresrätter. Det ska byggas på det gymnasietorget intill Skärholmens centrum. I samma hus flyttar Stockholmshems huvudkontor med 230 arbetsplatser in.

  • Publicerad 16:39, 5 dec 2016
– Det kommer bli som ett utropstecken för Skärholmen, säger Kadir Kasirga (S), ordförande i Stockholmshem.
 
Södra Sidan har tidigare berättat om Stockholmshems planer på att bygga en skyskrapa på gymnasietorget i Skärholmens centrum. Nu är de ett steg närmre att bli verklighet. På torsdag klubbar bostadsbolagets styrelse sitt inriktningsbeslut: Annexet, det gamla fordonsgymnasiet, rivs. På tomten byggs istället en 18-våningsskrapa med både kontorslokaler och bostäder.

Enligt förslaget blir de 14 översta våningarna 100 mindre hyresrättslägenheter, medan de fyra nedersta våningsplanen blir kontorslokaler för Stockholmshems 230 anställda. Huset kan också få plats för förenings- och kulturverksamheter.

– Det kommer bli en rejäl förstärkning för Skärholmen. Flera hundra personer kommer pendla dit varje dag, det kommer vara bra för det lokala näringslivet, säger Kadir Kasirga. 

Del av Fokus Skärholmen

Skrapan är en del av Fokus Skärholmen, stadsbyggnadsprojektet som ska ge 4000 nya bostäder i stadsdelen. Om allt går enligt planerna kan skrapan stå klar 2020–2021.

– Vi ser det här huset som ett första bidrag från Stockholmshem till Fokus Skärholmen och hoppas att det ska kunna bli ett signum för hela projektet. Men i samband med det vill vi också titta på vilka möjligheter till renovering och tillbyggnad av nya bostäder vi kan göra i området, säger Kadir Kasirga.

I de tidiga planerna ville bostadsbolaget bygga en 24 våningar hög skrapa, men det sa Luftfartsverket nej till.

Det nuvarande huvudkontoret som ligger på Hornsgatan på Södermalm skulle kunna byggas om till hyresrätter, enligt förslaget.