Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) med ordningsvakterna Daniel och Angela när Odenplan fick mobila ordningsvakter i april. Foto: Mimmi Epstein

180 miljoner ska göra Stockholm tryggare

Terrorhinder, belysning, fler ordningsvakter. I budgeten avsätts 180 miljoner för att satsa på ett tryggare Stockholm.

  • Publicerad 08:41, 9 okt 2019

I höstens budget avsätter majoriteten 10 miljoner kronor ytterligare än fjolårets 70 miljoner till mobila ordningsvakter. I dag är de 90 stycken i Stockholm, målet är att de ska bli 100 före årsskiftet.

– Vi fortsätter den satsning som vi har inlett. Om vi hinner upp till 100 stycken innan året är slut beror på hur det går med rekryteringsprocessen och hur många som söker. De vi vill ha ska ha en viss erfarenhet, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Nu får Odenplan mobila ordningsvakter

Från första början var tanken att ordningsvakterna skulle patrullera i hela staden, men det går inte enligt nuvarande lagstiftning. Som det ser ut nu måste staden ansöka hos polisen om specifika platser och gator. På tur står Hammarbyhöjden/Skarpnäck och delar av Hägersten och Liljeholmen.

– De ansökningarna skickade vi in i början av året, jag vet inte varför det har tagit sådan tid. Vi har andra platser på gång också, men vilka kan jag avslöja först när vi har skickat in ansökningar, säger Erik Slottner (KD).

I budgeten avsätter man även 100 miljoner kronor som är öronmärkta för "trygghetsinvesteringar i den fysiska miljön".

– Det kan handla om att göra platser och områden mer attraktiva så att de befolkas av hederliga människor i stället för av kriminella. Till exempel genom bättre belysning, boulebanor, utegym och hundrastgårdar, säger Slottner.

Pengarna kommer även att användas till fler terrorhinder i staden.

– Som pollare eller blomkrukor av riktigt tungt material. Jag kan inte peka ut några platser i nuläget men det är något vi tittar på tillsammans med polisen.