Åtgärder. Mer belysning ska leda till ökad trygghet utomhus i Bromma. Foto: Mostphotos

2,5 miljoner ska ge bättre belysning i Bromma

Stockholms stad delar ut 20,4 miljoner kronor till tio olika stadsdelar för att öka tryggheten i områdena. För Brommas del innebär det 2,5 miljoner som ska belysa platser som annars upplevs som otrygga.

  • Publicerad 11:52, 26 jun 2020

Stockholms stad har avsatt 100 miljoner kronor som ska gå till fysiska trygghetsinvesteringar under 2020. Stadsdelarna får sedan presentera förslag och ansöka om bidrag till olika platser de anser behöver åtgärdas för att just stärka tryggheten.

– En hel del av pengarna har redan fördelats, det här är tredje gången de delas ut i år. I och med det här beslutet har vi fördelat 79 miljoner kronor av dessa 100, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Ska åtgärdas under året

För Brommas del innebär det 2,5 miljoner som ska gå till belysning som man ansökt om på fyra olika platser.

Johan Paccamonti (M), ordförande i stadsdelsnämnden, säger att man ansökt om pengar för åtgärder på fyra platser där man fått in mycket synpunkter från Brommaborna.

1,4 miljoner kronor ska gå till belysning i Bällsta åpark. Det är 33 nya belysningsstolpar som ska sättas upp och gå från gatan in till området runt dammarna.

– Både vi och Spånga-Tensta ansvarar för Bällsta åpark. Det är ett flitigt promenadstråk, men det upplevs som alldeles för mörkt, vilket gör att folk kanske drar sig för att promenera där då, säger Johan Paccamonti.

För resten av pengarna ska det sättas upp belysning vid delar av parkvägen vid Marklandsbacken nedanför Kristofferskolan, på gångvägen från Spångavägen till Nya Elementar samt vid lekparken Skorstenen i Alvik.

Åtgärderna ska genomföras under 2020.

Lek. I vintras renoverades lekparken Skorstenen på Ryggåsgatan. Nu ska den även få belysning. Foto: Ella Söderberg