Malin Mostgaard, 24, har flyttat runt i princip en gång i halvåret i fyra år och bor nu med rivningskontrakt på Nybohovsbacken, ett kontrakt som går ut i juli. Foto: Maja Brand

2 av 5 unga i Stockholm saknar egen bostad

Bland 18 till 30-åringar i Stockholm är det hela 40 procent som saknar egen bostad, visar en ny undersökning. Det är i princip en halv generation som inte tillåts bli vuxna. Över en fjärdedel mår psykiskt dåligt av sin situation.

  • Publicerad 06:00, 21 jun 2016

40 procent av Stockholms unga (18-30 år) är utan egen bostad, och fler än en fjärdedel (28 procent) bor kvar hemma hos sina föräldrar.

Det visar en ny undersökning av byggbolaget Skanska i samarbete med Sifo.

Malin Mostgaard, 24, är en av dem. Hon har flyttat minst sju gånger på fyra år och bor för närvarande i ett rivningskontrakt i Nybohov i Liljeholmen.

– Mitt kontrakt sägs upp i juli och jag kände att jag inte orkade gå igenom hela Blocket-processen med ”jaha men du skulle inte vilja sova i min säng istället?” igen, så det var väldigt nära att jag gav upp och flyttade till Malmö. Jag har släkt där. Men jag har ju mitt jobb här, säger hon.

Nu har hon kanske, med lite tur och hjälp av sin mamma, fått tag i ett andrahandskontrakt.

– Det är så det är. Man ska ha kontakter med någon som är etablerad. Eller för den delen ha pengar, det är äckligt att det ska vara så.

Att flytta i sig är jobbigt, men Malin Mostgaard menar att andra faktorer är ännu värre. Till exempel att alltid leva på någon annans premisser.

– Man får ingen makt över sin vardag när man är beroende av andras godkännande. Till och med i en relation, om pojkvännen har en lägenhet, hamnar jag i underläge trots att jag kanske tjänar mer.

Många mår dåligt

Undersökningen visar också att en fjärdedel (26 procent) av de unga vuxna mår dåligt av sin situation. Ann Bäckman Barbäck är psykolog bland annat med inriktning mot barns och vuxnas psykologiska utveckling och säger att det är ett problem att unga vuxna inte får bli vuxna på riktigt.

– De som bor kvar hemma blir beroende längre än vad de skulle behöva och de som tvingas flytta runt utan att rota sig riskerar att bli beroende av kamrater eller till och med bli fast i destruktiva relationer.

Hon menar att alla har olika behov av trygghet men att något de allra flesta mår bra av är att komma hem, oavsett om man är ung eller gammal.

– Och om man inte får ta steget ut och bli en aktiv självständig samhällsmedborgare… ja, det är klart att om 40 procent av en hel generation inte har egna bostäder gör det något med den generationen, säger Ann Bäckman Barbäck.

Malin Mostgaard har stått i Stockholms bostadskö sedan 2011 och senast hon tittade efter hade hon plats 74 i kön till en etta i Rinkeby med 5000 i hyra.

– Drömmen är att hitta en lägenhet där jag kan bo själv och fortfarande ha råd med hyran. Det låter skittråkigt men trygghet är underskattat, säger hon.

Undersökningen genomfördes i maj 2016 och Skanska uppmuntrar unga att dela sina berättelser under taggen #Ettegethem.

Fakta

Hur bor du idag?

Egen bostadsrätt/villa/radhus 35%

Förstahandskontrakt hyresrätt 25%

Hemma hos föräldrar 28%

Andrahandskontrakt i hyresrätt/bostadsrätt/villa/radhus 10%

Tredjehandskontrakt i hyresrätt/bostadsrätt/villa/radhus 0%

Inneboende/hyr rum i lägenhet/villa/radhus 1%

Tredjehandskontrakt i hyresrätt/bostadsrätt/villa/radhus: 0%

Delar bostad med vänner: 0%

Saknar helt bostad: 0%

Annat 2%

Hur har problematiken med att hitta en egen bostad påverkat dig och ditt liv (fler svar möjliga)?

Påverkat min ekonomi negativt 39%

Påverkat min psykiska hälsa/gjort att jag mått dåligt i längre perioder 26%

Påverkat min relation med familj/vänner/partner negativt 25%

Hindrat mig i min jobb- eller studiekarriär 21%

Påverkat mitt självförtroende negativt 18%

Hindrat mig från att bilda familj 11%

Annat 10%

Har inte påverkat mig på något sätt 29%

Vet ej                                                                                                                                     2%

Källa: Skanska/Sifo

Visa merVisa mindre