Igår var det 200 markbränder i Stockholm enligt brandförsvaret. Foto: Adam Skog/Mostphotos

200 markbränder i Stockholm – på ett dygn

Det vita aspluddet har fått räddningstjänsterna i länet att rycka ut många gånger.

  • Publicerad 13:54, 22 maj 2019

Det vita luddet som lagt sig över Stockholm har även inneburit en ansträngd situation för brandkåren. Igår fick räddningstjänsterna i Stockholmsregionen över 200 stycken larm om markbränder, där majoriteten handlade just aspludd som brunnit, rapporterar Aftonbladet.

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Enligt Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund, tyder den stora mängden på "mänskliga faktorn" och att det är en trend hos framförallt barn och unga som leker och tänder eld på luddet.

Därför "snöar" det över hela Stockholm

– Min uppfattning är att detta rör sig om en trend, en viral lek som spridit sig mellan ungdomar. Jag ser ingen annan förklaring bakom den här extrema ansamling bränder än att det handlar om slarv, illvilja eller att någon tycker att det är kul med eld, säger Anders Edstam till Aftonbladet.

BILDEXTRA: Här badar Stockholm i vitt ludd

Enligt honom har bränderna kunnat hanteras men han varnar samtidigt för att de kan få stora konsekvenser och manar till försiktighet.

– Det som oroar mig mest är att dessa bränder kräver väldigt mycket resurser vilket riskerar att den som verkligen behöver hjälp vid till exempel en lägenhetsbrand eller trafikolycka kan få vänta väldigt länge. Och i värsta fall kan det kosta liv, säger Anders Edstam till Aftonbladet.