SJUKHUSEN VILL SE DIG. Mer kameraövervakning är något som alla sjukhus i Stockholm vill ha. Men länsstyrelsen kommer troligtvis säga nej. Foto: Mostphotos/Direktpress

200 övervakningskameror ska öka tryggheten på Stockholms sjukhus

Sjukhusen i Stockholm ska ansöka om att sätta upp hundratals nya övervakningskameror. Detta för att öka tryggheten. "Ingen ska vara rädd för att åka till akuten. Ingen ska heller vara rädd att arbeta på akuten."

  • Publicerad 07:00, 31 jan 2019

Det säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande. Förra året ansåg hon att närmare 500 kameror skulle behövas inom vården och kollektivtrafiken för att öka tryggheten.

SL vill ha 500 nya övervakningskameror

Problemet är att dagens regelsystem gör att Region Stockholm måste söka tillstånd hos Datainspektionen för att få sätta upp kameror. Ansökningar som ofta får avslag. Exempelvis ansökte Södertälje sjukhus om 59 stycken kameror, men fick bara tillåtelse att sätta upp 12 stycken.

Nu ska sjukhus i länet skicka in över 200 kameraansökningar till länsstyrelsen under första kvartalet i år. Viljan är att övervakningskamerorna ska sättas upp vid entréer till akuten, ambulansintag, väntrum, korridorer och trapphus.

– När otryggheten tar ett steg framåt kan inte säkerheten på våra sjukhus ta ett steg tillbaka, säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande.

Enligt henne är det knasigt att butiker, köpcentrum och medieredaktioner själva kan avgöra var det behövs kameror – men inte sjukvården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Regeringen måste ta bort tillståndsplikten och möjliggöra för oss att sätta upp kameror där vi ser att det finns ett behov, säger Irene och tillägger att det förutom en slopad tillståndsplikt för kameraövervakning också behövs fler poliser med högre löner, höjda straff för de som ger sig på sjukvårdens medarbetare och en lagändring så att sjukhusen kan använda sig av larmbågar vid särskilda händelser för att hålla vapen och andra livsfarliga föremål utanför.

– Allt detta borde vara prioriterade områden för den nya regeringen, säger Irene Svenonius (M).

De här sjukhusen ska ansöka om att sätta upp övervakningskameror

Danderyds sjukhus: Ca 60 stycken

Karolinska: Cirka 100 stycken

Södertälje sjukhus: 40-50 stycken

Södersjukhuset: Inte klart än, men vill sätta upp kameror på flera olika platser.

Utöver sjukhusen ska även vårdcentraler och närakuter ansöka om övervakningskameror.