Polisen kallar fler personer till topsning efter våldtäkter och överfall i Rågsved. Foto: Sacharias Källdén

200 personer ska topsas efter våldtäkter i Rågsved

Efter sommarens överfall och våldtäkter i Rågsved kallar polisen till topsning för att ta utredningsarbetet vidare.

  • Publicerad 15:57, 28 aug 2019

Efter två våldtäkter och flera fall av olaga hot hot mot kvinnor i Rågsved under sommaren kommer nu polisen att kalla till topsning. Det är ett större antal personer det rör sig om, enligt polisen, och alla som är kallade kommer få lämna ett salivprov för dna-analys.

– De personer som är kallade till topsning är inte misstänkta för brott utan det är en av flera utredningsåtgärder som vidtas för att komma vidare i utredningen av dessa grova brott, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson i region Stockholm.

Topsningen görs för att bland annat se om det finns några samband mellan brotten och urvalet har skett efter ett antal urvalskriterier, enligt polisens pressmeddelande.

Nationella operativa avdelningens grupp för gärningsmannaprofil gått igenom utredningsmaterialet och presenterat en möjlig geografisk profilering.

– 200 personer ska topsas. Genom en gärningsmannaprofil baserad på olika signalement och geografisk profilering som tar hänsyn till var dessa 200 personer bor och var de har befunnit sig, topsar man dessa 200 personer för att hitta samband mellan dem och de aktuella brotten, eller utesluta dem, säger Anders Bryngelsson till StockholmDirekt.

Enligt Anders bryngelsson är topsningsarbetet redan påbörjat, men han vill inte gå in på hur många som har topsats i nuläget.

– I vissa fall kallas de till stationen. I andra fall åker vi ut göra topsningen på plats. Dna-proven förstörs när arbetet är klart i förhållande till de misstänka brotten, avslutar Anders Bryngelsson.

Enskede har fått ny butik – och mötesplats

Nyheter Kokboksförfattare och kolakokerska slår sig ihop Enskede har fått en ny, superlokal diversehandel. Det är Enskedeborna Hanna Franzén och Fanny Bergenström som tagit över Mostrarnas lokal i Enskede.måndag 20/1 20:00

Såhär kan Söderorts nya idrottshall se ut

Nyheter Idrottshall och skola byggs samtidigt Den nya idrottshallen som planeras vid Bolidenplan byggs i två våningar intill en helt ny F-9-skola. Platsen är grönområdet precis norr om rondellen.måndag 20/1 17:00