Övning. Ett par hundra soldater rör sig i Stockholm under måndagen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

200 soldater på Stockholms gator i dag

Stockholmarna kan räkna med en del spektakulära och oväntade scener under måndagen. Livgardets militärövning sker i flera delar av city.

  • Publicerad 08:22, 14 maj 2018

Cirka 200 soldater från Livgardets Livbataljon befinner sig just nu i de centrala delarna av Stockholm. Övningarna inleddes redan under lördagen och avslutas först i morgon, tisdag, berättar Jenny Ringström, kommunikatör på Försvarsmakten.

– Ibland blir folk förvånade när de ser oss på gatorna. Men jag hoppas det uppfattas som betryggande att vi övar eftersom vi gör det för att kunna försvara allmänheten om det skulle behövas, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I helgen skedde en stor del av övningarna inomhus, frånsett en marsch till fots under söndagen från Norrmalm och vidare norrut. Istället är det framför allt under måndagen som allmänheten kommer att märka den militära närvaron på stadens gator och torg när soldaterna genomför övningsmoment i flera delar av city. Under måndagskvällen sker bland annat en firning med rep nedför bergväggen vid Fjällgatan mot Stadsgårdsleden.

– Det se nog spektakulärt ut och kan vara intressant för allmänheten, konstaterar Jenny Ringström.

Övningen avslutas under tisdagen på hemmakasernen på Lidingövägen. Soldaterna bär vapen men ingen skottlossning kommer att ske utomhus under övningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Livgardets Livbataljon

Det insatsförband som vid höjd beredskap, krig och svåra påfrestningar i samhället bevakar och skyddar viktiga objekt och verksamheter i Stockholmsområdet. Därför övar nu soldaterna i den miljö de ska försvara.

I fredstid ansvarar Livbataljonen för en stor del av bevakningen och den statsceremoniella tjänsten (beriden högvakt och så vidare) vid Stockholms- och Drottningholms slott.