Trähus. 200 studentbostäder och en förskola i tre är planen i etapp tre av Barkarbystaden. Visionsbild: Reflex Arkitekter

200 studentbostäder ska byggas i Barkarbystaden

Efter en tävling mellan olika byggföretag är det klart vilka som ska bygga ett nytt kvarter i Barkarbystaden. Bland annat ska det bli 200 studentbostäder i trä.

  • Publicerad 10:10, 20 nov 2018

Det är företagen K2A och Credentia som ska bygga 200 studentbostäder och en förskola i trä, samt 200 bostadsrätter och lokaler för butiker och service i Barkarbystaden. Det står klart efter att kommunen haft en så kallad markanvisningstävling för området.

Husen ska ligga i anslutning till kommande tunnelbanan, och är en del av ett planerat kvarter i Barkarbystadens tredje etapp.

– Kvarteret kommer att tillföra dynamik och stadsliv och på ett bra sätt möta den bebyggelse som redan finns i Barkarbystaden, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla, i ett pressmeddelande.

Inflyttningen för studentbostäderna, bostadsrätterna och förskolan beräknas ske under 2021.

Efter markanvisningstävlingen står det också klart att Botrygg ska bygga ett annat kvarter i området, bestående av 160 bostäder där hälften blir hyresrätter och hälften bostadsrätter.

I bottenplan ska det bli lokaler för butiker och service – men också verksamheter som exempelvis konstnärsverkstäder.

Blandade boendeformer

Sedan tidigare är planen för den tredje etappen att kommunala bostadsbolaget Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter i området, också de med träfasad. Företaget Byggvesta ska även bygga 200 lägenheter varav hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Hela detaljplanen för Barkarbystaden etapp tre består av 4 100 till 4 400 bostäder. Planen är antagen av kommunen, men har överklagats till Mark- och miljödomstolen där beslut inte har fattats än.

Hundratals hyresrätter planeras i Barkarbystaden

Stockholm Direkt