Trähus. 200 studentbostäder och en förskola i tre är planen i etapp tre av Barkarbystaden. Visionsbild: Reflex Arkitekter

200 studentbostäder ska byggas i Barkarbystaden

Efter en tävling mellan olika byggföretag är det klart vilka som ska bygga ett nytt kvarter i Barkarbystaden. Bland annat ska det bli 200 studentbostäder i trä.

  • Publicerad 10:10, 20 nov 2018

Det är företagen K2A och Credentia som ska bygga 200 studentbostäder och en förskola i trä, samt 200 bostadsrätter och lokaler för butiker och service i Barkarbystaden. Det står klart efter att kommunen haft en så kallad markanvisningstävling för området.

Husen ska ligga i anslutning till kommande tunnelbanan, och är en del av ett planerat kvarter i Barkarbystadens tredje etapp.

– Kvarteret kommer att tillföra dynamik och stadsliv och på ett bra sätt möta den bebyggelse som redan finns i Barkarbystaden, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla, i ett pressmeddelande.

Inflyttningen för studentbostäderna, bostadsrätterna och förskolan beräknas ske under 2021.

Efter markanvisningstävlingen står det också klart att Botrygg ska bygga ett annat kvarter i området, bestående av 160 bostäder där hälften blir hyresrätter och hälften bostadsrätter.

I bottenplan ska det bli lokaler för butiker och service – men också verksamheter som exempelvis konstnärsverkstäder.

Blandade boendeformer

Sedan tidigare är planen för den tredje etappen att kommunala bostadsbolaget Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter i området, också de med träfasad. Företaget Byggvesta ska även bygga 200 lägenheter varav hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Hela detaljplanen för Barkarbystaden etapp tre består av 4 100 till 4 400 bostäder. Planen är antagen av kommunen, men har överklagats till Mark- och miljödomstolen där beslut inte har fattats än.

Hundratals hyresrätter planeras i Barkarbystaden

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.