Kontor med cirka 300 arbetsplatser, plats för kulturverksamhet och runt 100 nya hyreslägenheter. Det vill Stockholmshem bygga i Skärholmen. Men Skönhetsrådet tycker att man kan skippa bostäderna. Foto: Söderberg Söderberg

21-våningshus sågas av Skönhetsrådet

Planerna på ett 21 våningar högt hus med cirka 100 hyresrätter i Skärholmen faller inte Skönhetsrådet i smaken. För högt, för skuggigt och för blåsigt, tycker rådet som vill kapa höjden med 18 våningar och bara behålla kontorsdelen.

  • Publicerad 14:41, 4 jan 2019

Att bygga ett 21 våningar högt hus på Bredholmstorget (även känt som Gymnasietorget) vid Skärholmens centrum är en riktigt dum idé. Det anser Rådet till skydd för Stockholms skönhet, i folkmun Skönhetsrådet.

Så blir Skärholmens nya skrapa

– Förslaget tycker vi är ganska stiligt, men det är felplacerat. Det bryter mot den typiska Skärholmssiluetten, med det låga centrumet och lamellhusen på Ekholmshöjden. Det som i mångas ögon är Skärholmen, säger Henrik Nerlund, Skönhetsrådets sekreterare.

Skönhetsrådet tror också att byggnaden kommer motverka ett av målen med planen: Att göra Bredholmstorget tryggare genom att fler bor, arbetar och rör sig på platsen.

– Byggnaden är så hög att den kommer skugga torget nedanför det mitt på dagen när folk vill vara där. Dessutom så kommer den dra ner väldigt mycket vind, så det kommer vara mindre trivsamt att vara på torget. Vi tycker att det är fel, när torget ändå ska utvecklas borde det bli bättre, inte sämre, säger Henrik Nerlund.

Dissar bostäder – hissar kontor

I de tre våningarna i botten av huset är tanken att Stockholmshems nya huvudkontor med närmare 300 arbetsplatser ska rymmas. Även Kulturhuset Stadsteatern kommer ha vissa av sina lokaler där. Den delen av planen ger Skönhetsrådet tummen upp till.

Men högre än så tycker de inte att byggnaden ska bli.

"De 100 bostäderna däremot borde enligt Skönhetsrådets mening utgå ur förslaget", menar rådet.

Är det rimligt med tanke på den bostadsbrist vi har i Stockholm idag?

– Vi tycker att man ska vara lika varsam om de goda värden som finns i ytterstaden, som man är i innerstaden. Och nu när staden har tagit ett stort grepp om Skärholmen, i och med Fokus Skärholmen, så tror vi att man kan hitta nya och bättre platser för flera hundra, kanske flera tusen, bostäder. Det är de större greppen som kan lösa bostadsbristfrågan, inte enskilda hus, säger Henrik Nerlund.

Skönhetsrådets svar är en del av det samråd som hölls kring planerna 21-våningshuset mellan den 21 november och 19 december. Även Stockholms stadsmuseum, Skärholmen centrum och en privatperson har protesterat mot planerna med liknande synpunkter som Skönhetsrådet.

Hur mycket deras synpunkter spelar in när planerna nu ska arbetas om återstår att se.

Skärholmsskrapan sedd från Bredholmstorget. Foto: Söderberg Söderberg

Skärholmsskrapan sedd från Ekholmsvägen. Foto: Söderberg Söderberg