I 22 år målade Titti Winbladh tillsammans med patienterna på Beckomberga vars bilder kunde ge uttryck för alla möjliga känslor. Foto: Mikael Andersson/Alvikstorpet

22 år som konstlärare på Beckomberga: "Mitt i allt fanns en äkthet"

I 22 år jobbade konstnären Titti Winbladh med bildterapi för svårt sjuka på Beckombergas låsta avdelningar. Nu ska patienternas konst ställas ut på Alvikstorpet.

  • Publicerad 22:31, 28 okt 2017

Efter att Beckomberga lades ner startade Titti Winbladh Alvikstorpet dit många av de före detta intagna på Beckomberga kom och fortsatte med sin skapande verksamhet. Foto: Mikael Andersson

"Jag ville arbeta med människor och utbildade mig därför till bildlärare. Då ville jag göra det här som ett examensjobb. Man sa till mig att det inte skulle gå, för folk här på Beckomberga var en fara för sitt eget och andras liv. Men sen blev jag kvar i 22 år – ända tills Beckomberga stängdes.

Jag hade väl lite romantiska föreställningar om det här med galenskap och konstnärsskap. Men det kan jag direkt säga: de stämde inte. Det är ett fruktansvärt lidande med mycket ångest. Fast ångest är nästan ett för lindringt ord.

När jag var där målade vi och lyssnade på musik. Jag blev tillsagd att jag inte fick göra något som gjorde dem upprörda, så helst inte prata sex, politik eller religion. Och det enda vi pratade om var sex, politik och religion haha. Så småningom lärde man sig ett förhållningssätt. Som att man inte kunde ha stängd dörr, folk behövde känna att de kunde springa därifrån om de ville.

Alla behov kommer fram när man målar. Och för många har kanske orden blivit förbrukade – säger man ’kärlek’ så händer ingenting, men målar man det så händer det massor. Och då var min uppgift att ge respons på allt. På en avdelning var det oerhört många deprimerade kvinnor. De satt och målade bara svart, svart, svart. Då delade jag ut svarta papper och sa att de var tvungna att måla med annan färg som syns på svart. Då blev det till exempel en bild där en hand sträcker sig efter solen. Jag var fascinerad av hetluften och de starka känslorna. Och mitt i allt det fanns en äkthet.

Jag har knappast någonsin varit så älskad. De här människorna var inlåsta utan att ha gjort något kriminellt och levde under svåra omständigheter. Att då kunna göra det här, som har betytt så mycket för så många, det var det absolut bästa. Och jag har varit tuff, jag tror inte att alla hade kunnat göra det."

Titti Winbladh

Ålder: 75

Bor: Nockebyhov

Familj: Mannen Birger, tre barn, nio barnbarn och hunden Racka

Aktuell med: Föreläser om sitt jobb på Beckomberga den 22 november på Alvikstorpet. Patienternas konstverk ställs ut 18-30 november.

Det visste du inte: Under sin tid på Beckomberga utbildade hon sig även inom psykoterapi. Efter Beckombergas nedläggning startade Titti Alvikstorpet där tidigare patienter kunde fortsätta sitt skapande tillsammans med Titti. Idag drivs Alvikstorpet vidare i annan regi.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.