Kampen fortsätter. Aktionsgruppen som vill bevara Pålsundet ger inte upp. Foto: Patrik Wirén / Erik Simander

25 000 stockholmare: riv inte småbåtshamnen

Beslutet i kommunfullmäktige innebär inte att motståndet mot rivningen av Pålsundet tystnat. Tvärtom. Över 25 000 stockholmare har nu lämnat sina signaturer under uppmaningen "Var rädd om Pålsundet!"

  • Publicerad 16:34, 20 feb 2018

I går kväll beslutade kommunfullmäktige att genomföra rivningen av småbåtshamnen i Pålsundet. Rasrisken längs Söder Mälarstrand bedöms vara så allvarlig att stora ingrepp måste göras för att säkra vägen längs båtkanalen.

Men sista ordet är ännu inte sagt.

Lars Johansson från Heleneborgs båtklubb, som initierat namninsamlingen och aktionsgruppen "Var rädd om Pålsundet", ser fortfarande ljust på möjligheterna att stoppa projektet.

– De planerade åtgärderna är så omfattande att de under alla omständigheter och inte minst av miljöskäl måste prövas inom ramarna för plan- och bygglagen. Då är vi, i egenskap av förening med verksamhet på platsen, en självklar remissinstans, säger han.

Stor ilska mot rivning av unik småbåtshamn

Istället för rivningen vill aktionsgruppen avlasta den berörda sträckan genom att ta bort den tunga trafiken och sänka hastigheten. Och uppenbarligen är det fler än Heleneborgs båtklubb som vill se ett alternativ till rivningen. Inför måndagens möte i kommunfullmäktige, KF, växte namninsamlingen i rask takt och tillströmningen har fortfarande inte avstannat.

– KF blev en mental larmknapp. Därför är det viktigt att alla förstår att genomförandebeslutet inte är den sista möjligheten att stoppa ödeläggelsen av miljön i sundet. Det finns ytterligare stationer i handläggning av projektet att debattera vid innan det här är genomfört, säger Lars Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så här lät det när trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) försvarade beslutet att renovera strandkanten och därmed riva båtbryggorna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.