25 år med klassiska dopp

Fyrtio längder i bassängen till tonerna av Bach, Bellman och Ted Gärdestad. I år firar kvällarna med avslappnad musik i Vasalundshallen 25-årsjubileum.

  • Publicerad 15:35, 7 dec 2017

Vid det här laget är jag nog en bra bit förbi Malmö.

Det var någon gång under vintern 1992 som nuvarande platschefen Tomas Sjöström och en kollega började fundera på om man inte borde arrangera temakvällar i simhallen.

– Vi tyckte det kunde vara avkopplande med skön musik, lite nedsläckt och tända ljus.

Nu, 25 år senare, är Vasalundshallens ”Klassisk afton” på onsdagskvällar ett skönt andningshål från vardagsstressen för många. Systrarna Yvonne och Ann Etzler missar inte gärna en onsdag med tända ljus på bassängkanten:

– Jag har simmat här på onsdagar i 14 år. Vid det här laget är jag nog en bra bit förbi Malmö, trodde Yvonne.

Systrarna brukar ha sällskap av kusinen Eva Pira från Frösunda.

– Det är så lugnt och skönt här. Vi simmar långsamt, ingen hårdträning. Och trevlig personal, berömde Ann.

Vanligtvis brukar de klassiska tonerna strömma ut ur högtalare, men eftersom det var jubileum hade man skickat en förfrågan till Kungliga Musikhögskolan. Violinisten Christopher Sandberg och gitarristen Moa Nissfolk högg direkt:

– Vi tänkte ”wow, vilket gig!” Klasskompisarna blev faktiskt lite avundsjuka.

På jubileumskvällen blandades Bach, Paganini och Tjajkovskij upp med Bellman och Ted Gärdestad.

– Och så blir det lite jullåtar, lovade de två musikerna.

Miljön var lite ovan.

– Vi var ute och kollade för en stund sedan. Det skvätte lite väl mycket. Men det var visst tävlingssimning i bassängen. Man har lovat att det ska bli lite lugnare när vi spelar.

Och visst blev det så. När strålkastarna dämpades och ljusen tändes efter bassängkanten sänkte sig lugnet återigen över simhallen. Precis som det har gjort varje onsdagskväll under 25 års tid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

"Smått otroligt med ett så rikt fågelliv"

Nyheter Ny bok tipsar om Råstasjön Nu kommer en ny bok om naturområden som är värda att se i Stockholmsområdet. Två av dessa ligger i Solna.lördag 21/7 8:33

Nu blir skolvägarna säkrare

Nyheter Från och med vecka 29 och fram till skolstart kommer Solna stad att utföra arbete för att höja trafiksäkerheten vid skolvägar.fredag 20/7 14:12