#testcyklist2019. Testcyklisterna delade under perioden med sig av sina erfarenheter i sociala medier. På bilden Albin Niklasson som var en av testcyklisterna i Nynäshamn. Foto: Nynäshamns kommun

25 elcyklister sparade in 625 bilresor

I maj lånade Huddinge och flera andra kommuner på Södertörn ut elcyklar till 25 bilister som ville testa att köra mindre bil. Tillsammans sparade de in 625 bilresor motsvarande 400 mils bilkörning.

  • Publicerad 12:12, 17 sep 2019

– Det är jättefina resultat vi kan visa upp. Faktum är att om 20 procent av invånarna i våra fyra kommuner bytte ut bilresor i samma utsträckning som testcyklisterna i sex månader om året skulle det innebära cirka 4 582 800 färre bilresor, säger Robin Söderström, klimat- och energirådgivare i Huddinge, i ett pressmeddelande.

De 25 testcyklisterna har främst bytt ut resorna till och från arbetet. Tre fjärdedelar av resorna var kortare än 10 kilometer och två tredjedelar av dem kortare än 5 kilometer.

Om det här nu funkar så bra, varför delar inte kommunen ut elcyklar till fler bilister?

– Vi ska våga pröva nya metoder och vi ska utvärdera vad andra kommuner har fått ut av liknande cykelprojekt. Det är en öppen fråga vad vi ska lägga resurserna på, alltså var vi får mest pang för pengarna, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för klimatfrågor.

Han utvecklar att poängen med elcykelprojektet har varit att visa på goda exempel. För att inspirera andra har testcyklisterna bland annat delat med sig av sina resor mot en mer bilfri vardag i sociala medier under hashtaggen #testcyklist2019.

– Vi vill göra det förståeligt för folk hur man kan ställa om i vardagen. Målet är att nå de som inte redan är frälsta cykelpendlare, säger Christian Ottosson.