Vårbergs sjukhems nya ägare vill bygga totalt 250 nya lägenheter i närheten av sjukhemmet. Foto: Johannes Liljeson (arkivbild), Wåhlin arkitekter (skiss)

250 nya bostäder på gång i Vårberg

150 nya hyresrätter och 100 lägenheter för äldreboende. Det är några av sakerna som Vårbergs sjukhems nya ägare planerar att bygga i närheten av Vårbergstoppen.

  • Publicerad 17:44, 5 feb 2019

Det var i juni som kommunala bostadsbolaget Micasa sålde Vårbergs gamla sjukhem till Ramstedt-gruppen.

Framtiden för 70-talskolossen var då osäker. Men vd Jonas Ramstedt var säker på att det skulle få leva kvar.

– Att riva tycker vi är det sämsta alternativet. Vi vill behålla hela huset och utveckla det, sa han i september och nämnde att de hade planer på en ny skola och nya bostäder.

Och nu har planerna börjat klarna: tre nya hus, med 150 lägenheter och ett äldreboende med 100 lägenheter har bolaget sökt markanvisning för tillsammans med Bolite fastigheter. Hösten 2024 kan bygget komma igång.

De nya hyreshusen planeras i anslutning till Vårbergsvägen och samordnas med stadens övriga planer för Vårbergsvägen som ska omvandlas till en mer stadslik gata med 1200 till 1400 nya bostäder.

Även planerna på en skola och förskola har tagit flera steg närmare att bli verklighet, något som tidningen Mitt i var först med att rapportera. Bolaget har slutit avtal med friskolan Tellusbarn, som ska öppna en förskola och F–9-skola för totalt 400 elever i det gamla sjukhemmet.

– Vi hoppas att skolan kan flytta in senast sommaren 2020. Det blir den första nya skolan i området som blir klar, säger Jonas Ramstedt till tidningen.

Här är planen för Vårbergs gamla sjukhem