Foto: Mostphotos/Claudio Britos

26-åring döms för rånturné mot äldre

Under en halvårslång rån- och bedrägeriturné från Dalarna till Stockholm lurade en 26-årig man sig in i äldre personers bostäder och stal pengar och värdesaker. Brottsoffren var runt 90 år och hotades vid flera tillfällen med våld.

  • Publicerad 14:45, 29 maj 2019

Den 24 maj dömdes en 26-årig man från Hallstahammar till sex års fängelse i Södertörns tingsrätt för en rad brott mot äldre brottsoffer. Tillsammans med för polisen okända hantlangare lurade sig mannen in i äldre personers bostäder där han stal kontanter, värdesaker eller lurade brottsoffren på deras kontouppgifter.

Det äldsta brottsoffret är 95 år och de flesta mellan 88 och 91 år. Totalt döms han för 13 fall av brott mot äldre.

Vid flera tillfällen låtsades gärningsmännen att de skulle utföra en tjänst, till exempel byta brandvarnare eller inspektera lägenheten inför en renovering. Så gick det första brottet i Borlänge till i juli förra året då 26-åringen och en hantlangare tog sig in i en 88-årig mans bostad och stal 67 000 kronor i kontanter.

Efter det fortsatte stöld- och bedrägeriturnén i närmare ett halvår. 26-åringen for ner till Stockholmsområdet och tog sig in i gamla människors hem i Märsta, Järfälla, Täby, Bro, Kista, Hägersten, Årsta, Botkyrka och Skärholmen.

Blev våldsammare

I november blev tillvägagångssättet allt mer våldsamt. I stället för att lura offren började han hota dem med våld för att komma över deras kontanter och kontouppgifter.

Först knuffade han omkull en 88-årig kvinna i Norsborg för att sedan ta hennes plånbok. Tre dagar senare tryckte han upp en 91-årig kvinna mot en vägg med ett hårt grepp om hennes armar och tvingade henne att lämna ifrån sig datorer och mobiltelefoner som hon hade i sitt hem. Ett par veckor senare tog han strypgrepp och höll för munnen på en 88-årig kvinna i hennes bostad i Hägersten för att komma över hennes kontanter och mobiltelefon.

Botkyrkapolisen kunde efter spaningsarbete ringa in den nu dömde 26-åringen som var dömd för liknande brott tidigare. Han var vid den tiden redan misstänkt i anslutning till flera av de andra brotten i andra delar av Stockholm.

26-åringen dömdes totalt för sju brott. Utöver rån, bedrägeri, olaga tvång och grov stöld döms han för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Stockholm Direkt