26-åringen döms för mordet på Shayan

Hovrätten fastställer tingsrättens dom och dömer 26-åringen från Huddinge till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff. Ett anonymt mejl som tre dagar efter mordet pekade ut mördaren ges ett visst bevisvärde.

  • Publicerad 11:06, 22 okt 2019

Den 26-åring som dömdes i Södertörns tingsrätt till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff samt mordförsök döms nu i hovrätten till samma straff.

"I likhet med tingsrätten bedömer hovrätten att skjutningen mot Shayan Gaff var en ren avrättning och att gärningsmannen agerat med avsiktsuppsåt", skriver Svea hovrätt i sina domskäl.

Shayans familj: Fler har öppnat ögonen

Den 4 juli dömdes 26-åringen i Södertörns tingsrätt till 18 års fängelse för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Försvaret medgav vapenbrottet men överklagade morddomen. 26-åringen har under hela utredningen sagt att han är oskyldig.

Sköt fel person

Det var i oktober förra året som den 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff tillsammans med sin kusin Dia Gaff besökte en restaurang i Segeltorp centrum. När de lämnade restaurangen närmade sig skytten bakifrån och sköt Shayan Gaff. Minst tolv skott träffade och han avled senare på sjukhus.

Fallet har blivit extra uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med teorin att det rörde sig om en felskjutning. Skotten var enligt åklagaren egentligen ämnade för en person som liknade Shayan Gaff, som var en del av den kriminella gängmiljön och som sköts ihjäl tre veckor senare.

Torped åt kriminellt nätverk

26-åringen hade kopplingar till ett kriminellt nätverk i Vårby. Enligt polisen som vittnade i rättegången fungerande han som torped för nätverkets ledare. Han har tidigare dömts för vapenbrott och våldsbrott.

Vårbynätverket har under en tid legat i en blodig konflikt med ett kriminellt nätverk i Hagsätra. När en person från Vårby sköts till döds 2017 var 26-åringen en av dem som körde honom till sjukhus.

Den person som liknade Shayan Gaff och som sköts tre veckor senare hade kopplingar till Hagsätranätverket.

Anonymt tips hjälpte

Tre dagar efter mordet i Segeltorp fick polisen ett anonymt tips via mejl där mördaren namnges. I mejlet står det också att mördaren egentligen var ute efter en annan person som liknade Shayan, att han skjutit fel person.

Trots att tipset var anonymt och att källan inte går att spåra anser hovrätten att det har ett visst bevisvärde eftersom detaljerna i meddelandet senare kunde stärkas av utredningen.

DNA på mordvapnet

Den tekniska bevisningen var viktig i målet. Tätt inpå mordet kunde 26-åringens DNA säkras på den k-pist som användes vid mordet. K-pisten hittades i sätet på en scooter i en källare i Vårby gård. Även på scootern hittade man 26-åringens DNA.

Hovrätten bedömer att DNA-bevisen har mycket starkt bevisvärde.

Fick inte livstid

Åklagaren överklagade tingsrättens dom med förhoppningen att hovrätten skulle skärpa straffet till livstids fängelse.

– Det här brottet är så pass hänsynslöst och av sådan karaktär att den lämpligaste påföljden är livstid. Det handlar om hur han har gått tillväga, lidandet, att han dödade fel person och att det sker inom ramen för gängkriminalitet. Dessutom gäller det både ett mord och ett mordförsök, säger Anna Stråth, kammaråklagare, i augusti.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och anser att det här brottet inte kan anses vara ett sådant undantagsfall som ska ge livstids fängelse.

Ifrågasatte NFC:s trovärdighet

Försvaret tog i hovrättsförhandlingarna in nya vittnen och påpekade brister i åklagarens version av händelseförloppet. Bland annat ifrågasatte de om ett av vittnesmålen faktiskt kunde knytas till 26-åringen. Vittnet ska ha sagt att mannen han såg lämna den scooter som mördaren använt i ett källarutrymme i Vårby gård var slätrakad, medan försvaret har kunnat lägga fram bevis för att 26-åringen under den här tiden hade stort skägg.

Hovrätten gör bedömningen att det vittnesmålet är så pass osäkert att det varken kan väga för eller emot att 26-åringen är gärningsmannen.

Annars har tvisten rört väldigt tekniska frågor om säkerheten i den tekniska bevisningen från Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Vi har invändningar gällande NFC:s sannolikhetsberäkningen, den kan inte anses oberoende. Han kan ha rört vid vapnet och scootern vid ett tidigare tillfälle, sade försvarsadvokaten Carl Adam Åhnberg när HuddingeDirekt pratade med honom i början av oktober.

Oklart om domen överklagas

Försvaret tog in två experter som vittnen och åklagaren kontrade med fyra vittnen från NFC som försvarade sin undersökning.

Även vad gäller sannolikhetsberäkningen hade hovrätten en annan bedömning än tingsrätten och avskrev därför dess bevisvärde. Trots det valde alltså tingsrätten att döma 26-åringen.

– De har i stället valt att lägga större vikt vid annat, kringomständigheter och DNA-bevis bland annat. Jag har lite svårt att förstå hur hovrätten kan anse att det är troligt att man har grävt efter vapen i ett skogsområde när det inte har åberopats någon bevisning som kan styrka det. Det är endast ett antagande från åklagaren sida, säger Carl Adam Åhnberg.

Försvaret har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen eller inte.

26-åringen från Huddinge döms till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff. Foto: Privat/Mostphotos

Foto: Claudio Britos