Utvecklas. Vallentuna bibliotek får 750 000 kronor för att utveckla sin verksamhet och nå ut till fler av kommunens invånare. Foto: Linda Gren

26 miljoner delas ut – så mycket får Vallentuna

Kulturrådet har beviljat Vallentuna kommun 750 000 kronor för att utveckla biblioteken. För pengarna vill man bli bättre på att nå ut till barn och ungdomar.

  • Publicerad 15:06, 14 jun 2018

I april ansökte biblioteksenheten i Vallentuna om medel inom Kulturrådets satsning ”Stärkta bibliotek”. Satsningen genomförs på uppdrag av regeringen med syfte att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

Totalt delas 26,7 miljoner kronor ut till bibliotek runt om i Stockholm, och Vallentuna får 750 000 kronor.

Vara med på idrottsdagar

För pengarna planerar Vallentuna bibliotek att starta upp en rörlig popup-verksamhet, något som testats tidigare på bland annat Stadsbiblioteket.

– Det vi saknar är möjligheten att vara ute i kommunen mer. Vi vill vara med på till exempel idrottsevenemang eller åka till förskolor. Genom att leasa en mindre bil kan vi stoppa i trädgårdsmöbler, boklådor och läsplattor, för att sedan visa vilka resurser vi har. Det handlar inte om att bygga fler bibliotek, utan att ha biblioteksnärvaro, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef i Vallentuna.

Nå ungdomar

Med pengarna vill man även satsa på att utveckla verksamheten för ungdomar. Dessa ska i sin tur få vara med och påverka genom att bjuda in talare, föreläsare, bloggare eller andra personligheter som de finner intressanta.

– Vi har inte varit så bra på att nå de ungdomar som inte brukar vara här, nu vill vi veta vad de vill för att kunna utveckla verksamheten, säger Marie Gustavsson.

När biblioteket ansökte om medel i våras var ett av fokusen samverkan med andra aktörer i Vallentuna. Föreningar, klubbar och näringsliv beskrivs som viktiga för att nå ut i hela kommunen. Eftersom medlet kommer på sommaren har Vallentunas bibliotek nu god tid på sig att bestämma hur pengarna ska användas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslag: Anställ hundar i skolor och äldrevården

Nyheter S vill se vårdhundar i Vallentuna Vårdhundar blir allt vanligare i Sverige. Nu förslår Socialdemokraterna i Vallentuna att kommunen ska utreda möjligheterna för att anställa en vårdhundsgrupp i skolor och äldrevården.tisdag 15/1 16:30

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18