Mats Eriksson, presstalesperson region Stockholm. 28 gripna är misstänkta för brott mot sexuella tjänster. Foto: Sara Brynedal/Sacharias Kjelldén

28 personer gripna för sexköp i razzior

28 personer i centrala Stockholm greps eller lagfördes i 'insats torsk' under förra veckan.

  • Publicerad 16:28, 19 maj 2020

Den senaste veckan har ett flertal sexköpsrazzior gjorts i centrala Stockholm i den så kallade insats torsk.

– Vi gjorde en insats förra veckan som pågick från tisdagen till måndagsmorgonen efter att ha spanat på ett 20-tal adresser på Kungsholmen, Vasastan och Östermalm, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

28 personer har i samband med razziorna gripits eller lagförts, misstänkta för att ha köpt sexuella tjänster. Bland dessa, tv-profilen Paolo Roberto.

– De flesta medgav på plats. Det här är bara toppen av ett isberg. Det vi påträffande var där och då, men det pågår förstås hela tiden, förklarar Mats Eriksson.

Det som har blivit vanligare är att brotten sker genom sociala medier istället för på gator och torg. Prostitutionen sker också mindre synligt än förr.

– De som jobbar med sexhandel har ofta korttidslägenheter som de lämnar och efter ett tag kommer tillbaka till, de är ofta väldigt diskreta. Det är sällan grannar är medvetna om verksamheterna, säger Mats Eriksson.

Insatser för att utbilda poliser

I februari i år gjordes en liknande razzia där 40 personer greps på Södermalm. Enligt Mats Eriksson pågår det ett kontinuerligt spaningsarbete mot sexköp. En huvudsaklig anledning till de större insatserna är utbildning, där poliser som ska jobba med dessa frågor får gå med erfarna poliser för att lära sig metodiken.

– De går med en hel vecka för att sedan kunna jobba med spaning i det dagliga arbetet, säger han.

De utsatta människor, ofta kvinnor, som påträffas när razzior görs erbjuds alltid hjälp att komma ur sin situation.

– Det är ett samarbete med socialtjänsten som alltid är med på våra insatser men man kan inte tvinga på hjälpen, säger Mats Eriksson.

Sektionen för människohandel, ungdomsgruppen och Södermalmspolisen samt socialsekreterare från socialförvaltningen vid Stockholms stad var också på plats vid insatsen.