29 getter i Långtora ska äta 300 julgranar

På Vallgarns gårdsmejeri i Långtora bor 29 stycken getter. De kommer att äta julgranar de närmsta månaderna. Närmare bestämt 300 stycken.

  • Publicerad 17:03, 2 jan 2017

Granåterförsäljarna Blomsterlandet och Granngården i Enköping har tillsammans skänkt närmare 300 julgranar till Vallgarns gårdsmejeri i Långtora.

– Vi har fått julgranar hit i flera år, de är ju ganska svårsålda efter jul, säger Michael Sjöman, som driver Vallgarns gårdsmejeri.

På gården, som huvudsakligen tillverkar getost, men även mjölk om kunderna önskar, bor 29 stycken getter. Djuren kommer nu att få dela på träden.

Michael Sjöman tror att det minst kommer ta några månader innan getterna har ätit upp alla 300.

– Det kommer nog gå tre granar om dagen. Getterna äter barken och barren, det blir bara granskelett kvar, säger han.

Michael Sjöman älskar getter och har drivit Vallgarns gårdsmejeri sedan år 2006. Han menar att det är tur att januari inte är en mjölkperiod.

– Om man ger getterna gran kan osten bli missfärgad. Den blir grön, säger han.

Men om geten själv får välja är favoritmaten egentligen tall, enligt Michael Sjöman.

– Gran och en kommer nog på en delad andra plats.

För att frakta alla granarna till gården användes en traktor och balvagnar. Trädskeletten som getterna lämnar efter sig kommer att eldas upp.

– Vi tar till vara på allting. Det här är som en typ av återvinning, säger Michael Sjöman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bresserestaurangen – klart för start i juni

Nyheter Många har funderat på vad det ska bli av Bresse Krog. Nu finns det svar – Nordic Camping, som driver själva campingen, tar över krogen och startar nu en bistro/café.måndag 21/5 16:08