30-åring blickar framåt

Medlemmarnas slit lönade sig och imponerade på arkitekten Ralph Erskine. I helgen firar Mälarökyrkan 30 år.

  • Publicerad 07:15, 6 dec 2019

Det finns en stor ­tacksamhet mot de som lade grunden för kyrkan.

I slutet av 1970-talet började det pratas om en ny lokal för Mälarökyrkan. Ungefär tio år senare kraftsamlade medlemmarna, utnyttjade sina färdigheter och byggde stora delar av kyrkan själva. Precis som Ekerö centrum var det Ralph Erskine som ritade kyrkan. Manne Nyström var ansvarig byggledare när det begav sig.

– Lite av hans tanke var att de som skulle använda huset skulle vara med och bygga. Vi tog in ett företag som gjorde skyddsrummen, men sedan gjorde vi resten. Erskine var känd ute i världen och många arkitekter kom och tittade på bygget, säger han.

Att platsen blev Ekerö centrum var inte något särskilt önskemål, men placeringen är bra tycker Manne Nyström.

– Alla går förbi den. Så det gäller att vi tar till vara på det och får folk att komma in, säger han.

I helgen firar kyrkan 30 år.

– Den invigdes andra advent, så det är samma tidpunkt nu även om datumet inte är precis samma, säger Pelle Nyström, ordförande i kyrkan.

Lokalen har blivit en viktig knutpunkt för många verksamheter. Förutom kommunfullmäktiges sammanträden hålls språkkafé och lokalen är en mötesplats för unga genom kafé varannan fredagskväll.

– Det är viktigt att jobba mot de yngre. De vill vi ta väl hand om. Det finns en bra återväxt och vi har hundra barn och ungdomar i vår ungdomsverksamhet, säger Pelle Nyström.

Han ser jubileumshelgen som ett sätt att hylla de som byggde kyrkan.

– Det finns en stor tacksamhet mot de som lade grunden för kyrkan. Det har funnits mycket sång och musik i Mälarökyrkan genom åren och det kommer att speglas i 30-årsfesten med många musiker och sångare som medverkat i Mälarökyrkans gudstjänster genom åren, säger Pelle Nyström.

Jubilaren

Mälarökyrkan som öppnades 1989 och alltså nu firar 30 år är en pingstförsamling. Församlingen har i dag omkring 200 medlemmar. Den är en del av Filadelfiakyrkan i Stockholm som i sin tur är Sveriges största pingstförsamling.

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Nyheter Ska ske till hösten Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.onsdag 3/6 11:06

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt