Tillfällig. Stadsdelen hoppas få förlängt för förskolan Vängården. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

30 barn kan bli av med sin förskola

Ett 30-tal barn på Stora Essingen riskerar att tvingas söka ny förskoleplats. En segdragen byggprocess gör att den nya skolan inte blir klar i tid. "Se över era köplatser", uppmanar staden nu föräldrarna.

  • Publicerad 09:30, 23 okt 2019

Det är på förskolan Vängåvan som föräldrar uppmanats att "uppdatera sina köplatser för säkerhets skull", så att man inte tappar kötid om ett skolbyte blir nödvändigt nästa år. Detta eftersom bygglovet för en tillfällig lokal går ut långt innan en nya förskola är färdigbyggd.

Det gäller det stora utbyggnadsprojekt för Essingeskolan, LLycée Français, och en ny permanent förskola på Stora Essingen. Planerandet har pågått i åratal men i början av 2019 meddelade staden att man skulle sätta fart på nytt, efter att allt legat på is.

I väntan på en permanent förskola har barnen fått gå i Galaxen och Vängåvan, där den sista verksamheten är en paviljong med ett tillfälligt, och omstritt, bygglov.

Staden har precis skickat in ansökan om bygglov för den planerade namnlösa jätteförskolan. Med de mest optimistiska beräkningarna kan den stå klar i augusti 2021. Tidsplanen kan dock påverkas av eventuella överklaganden.

Problemet är att Vängåvans tillfälliga bygglov går ut redan i november 2020.

Staden sätter fart på planen för ny förskola på Stora Essingen

Arbetar på en lösning

– Vi arbetar på en lösning så att Vängåvan ska kunna vara kvar i ett år till. Vi hoppas såklart kunna hålla ihop barngruppen och personalen. Men alla bygglovsprocesser måste ha sin gilla gång, säger Stefan Larsson Lindmark, biträdande chef för förskolorna på Kungsholmens förvaltning.

Vängåvan kan få tillfälligt bygglov i max 15 år, sammanlagt. Eftersom första beslutet togs 2010 så betyder det att de som längst kan få vara kvar till 2025. Varje förlängning som görs kan dock överklagas – vilket gjordes 2015 av en fastighetsägare i området. Då gick processen ända upp i mark- och miljödomstolen, innan Vängåvan kunde räddas.

Essingebarnen flyr till privatskolor