Förra årets vinnare Johan Backeus firas av kollegor. Andreas Stenberg, vd. Foto: Pressbilder

31 män och 1 kvinna kan bli Årets Kock 2018

Arbetet för större representation i restaurangbranschens stora mästerskap bär än så länge ingen frukt. 31 män och en kvinna kommer att göra upp om titeln Årets Kock 2018. "Vi kämpar vidare", säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

  • Publicerad 06:50, 12 jun 2018

Den 19-20 juni är det dags för kvalfinal i Årets Kock. Nyligen avslöjades vilka 32 kockar som i år kommer att göra upp om den prestigefulla titeln – 31 manliga kockar och en kvinnlig. Tråkiga nyheter för Anders Stenberg, nytillträdd vd för Årets Kock, som hävdar att de gjort omfattande förändringar för att locka fler kvinnor.

– Vi har ändrat reglerna för att bredda tävlingen, kockarna kan från och med i år skicka in foto och recept på valfri förrätt, mellanrätt eller huvudrätt, allt för att fler ska känna sig mer manade att söka. Under tävlingens gång lägger vi också till fler delmoment som teori, råvarukännedom och handlag, förklarar Andreas Stenberg och fortsätter:

– Inför förändringen har jag varit ute och träffat kvinnliga kockar för att försöka ta reda på hur vi kan få fler att söka.

Färre sökande

Förra året sökte i runda slängar 120 kockar till tävlingen, varav ungefär 14 procent var kvinnor. Årets siffra landade på blyga 58 sökande varav 10 procent kvinnor. Långt ifrån vad Andreas Stenberg hade hoppats på.

– Tävlingen har ju blivit tuffare i och med förändringen. Jag kan tänka mig att många kockar vill vänta ett år och se hur årets tävling utvecklar sig. Sedan kräver tävlingen mycket förberedelser och resurser. Jag kan tänka mig att vissa väljer att prioritera sina egna restauranger istället, säger han.

Anonym uttagning

Han är noga med att poängtera att detta första urvalet, som resulterat i att 31 manliga kockar och en kvinnlig gått vidare, är helt anonymiserat. Juryn vet inte vem som ligger bakom de tävlande bidragen.

I jurygruppen lyser kvinnorna helt med sin frånvaro. I det första urvalet bestod juryn av åtta män, valda av ordföranden Stefan Karlsson.

Tror du att en större variation i juryn kan få fler att känna sig manade att söka?

– Svårt att säga, men juryn kommer att variera över tid och väljas utifrån delmomenten, så juryn kommer inte att se likadan ut genom hela tävlingen.

– Vi ser att det är för få kvinnliga sökande och försöker skruva på det. Det här är ett gammalt branschproblem och inte bara något som gäller oss. Men vi kämpar vidare, säger Andreas Stenberg.

Nästa delmoment i tävlingen är kvalet den 19–20 juni då de 32 kockarna ska bli åtta. Finalen i Årets Kock hålls den 28–29 september på Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.