Nuvarande kommunhus. Foto: Arkiv

32 miljoner till Botkyrka efter regeringsbeslut

Botkyrka kommun får 32 extra miljoner efter regeringens beslut att skjuta till fem miljarder kronor till landets kommuner och regioner. Men hur pengarna påverkar kommunens tidigare beslut om besparingar vill man inte kommentera.

  • Publicerad 14:00, 30 jan 2020

I förra veckan stod det klart att Sveriges regering ska skjuta till ytterligare fem miljarder kronor till Sveriges kommuner och regioner, 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder kronor till regionerna.

För Botkyrka kommun innebär det ett tillskott på 32 miljoner kronor. Tidigare beslutade kommunen att man var tvungen att göra besparingar motsvarande två procent per förvaltning under året.

När BotkyrkaDirekt söker Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, för hur kommunen ser på beslutet, sitter hon upptagen. Istället besvarar partiets stabchef, Nadina Rosengren (S), våra frågor.

"Än finns det inte så mycket att säga. Som det ser ut nu kommer Botkyrka att tilldelas 32 miljoner kronor under 2020. Vi välkomnar självfallet den här satsningen som underlättar för kommunens långsiktiga planeringen och organisation", skriver hon i ett mejl.

Oppositionen vill ge mer

Någon dag efter att beskedet från regeringen om tillskott till välfärden, gick oppositionspartierna Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna samman och krävde att ytterligare 2,5 miljarder kronor skulle ges till Sveriges kommuner och regioner. Förslaget fick stöd av Sverigedemokraterna, och har därför majoritet i riksdagen.

Men än är det för tidigt att säga hur pengarna kommer att användas.

"Det är för tidigt att säga hur disponeringen kommer att bli, men fokus kommer att vara barn och unga", skriver Nadina.

Botkyrka har beslutat att spara in två procent över samtliga förvaltningar. Vad innebär de nya pengarna för sagda effektiviseringar?

"Som jag nämnde innan så är det för tidigt att säga hur tillskottet ska disponeras. Diskussionerna måste först föras inom Mittenmajoriteten som gemensamt beslutar och då med grund i den gemensamma politiska plattformen".

Oavsett om det blir fem eller 7,5 miljarder kronor extra, förväntas beslutet klubbas och räknas in till vårbudgeten 2020, som presenteras den 15 april.