Perspektivbild på hur Norra parken kan se ut. Foto: Niam/Brunnberg&Forshed

330 lägenheter bredvid Täbyslottet planeras – nu kan du tycka till

Planförslaget för ett nytt bostadsområde kring Näsby slott är godkänd för granskning. Nu ska frågor och synpunkter tas emot under öppet hus på slottet.

  • Publicerad 11:33, 22 aug 2017

Sedan 2011 har det funnits planer att bygga nya bostäder kring Näsby slott och under de två senaste åren har en medborgardialog och diverse undersökningar utmynnat i ett planförslag som under sommaren godkändes för granskning av stadsbyggnadsnämnden.

Området kring Näsby slott bedöms totalt kunna innehålla cirka 210 bostäder i norra delen och ungefär 120 seniorlägenheter samt ett vård- och omsorgsboende för 54 boende på platsen för dagens kaserner i södra delen.

Öppet hus

Granskningen av detaljplanen kommer att pågå mellan 14 augusti och 4 september. Under tiden finns planhandlingarna tillgängliga på kommunens hemsida, i kommunhusets entré samt på Näsbyparks bibliotek. Men allmänheten är även välkommen att lämna synpunkter när kommunen slår upp dörrarna till öppet hus den 22 augusti kl. 15-19 och den 27 augusti kl. 11-15 på Näsby slott. 

– Då har man möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter till politiker och byggherren med flera, säger Åke Holm, projektledare för Näsby slott.

Missnöje över att kasernerna förloras

Några saker som framfördes som kritik under medborgardialogen var missnöjet att förlora arv – särskilt den militära historien som finns bevarad i form av militäranläggningar och kasernerna.

– Kasernen kommer försvinna, men vi kommer ändå bevara delar som kan påminna om den verksamhet som funnits på platsen tidigare, säger Åke Holm.

Från Täby kommun deltar politiker från stadsbyggnadsnämnden och tjänstemän från samhällsutvecklingskontoret, men även representanter från fastighetsägaren och Silver Life (som kommer driva seniorboendet) kommer också finnas närvarande på öppna husen.

– Teoretiskt sätt är det möjligt att få ett slutgiltigt beslut innan årets slut om ingen överklagar detaljplanen, men det är alltid svårt att veta i förhand, säger Åke Holm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm