Explosion. Fastigheten skadades svårt vid detonationen. Foto: Clarence Frenker

35-åring häktad för sprängning på Östermalm

Den 35-årige man som i onsdags greps misstänkt för sprängdådet på Östermalm har häktas misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

  • Publicerad 15:10, 24 jan 2020

Häktningsbeslutet fattades efter en häktningsförhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Den 35-årige mannen är en av polisen känd kriminell och greps i onsdags. Han har sedan dess suttit anhållen på sannolika skäl misstänkt för inblandning i sprängningen på Gyllenstiernsgatan den 13 januari.

Mannen begärdes tidigare på fredagen häktad av åklagare på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Tingsrätten valde alltså att gå på åklagarens linje.

– Tingsrätten har delat min bedömning att brottet ska bedömas som grovt. Det grundar sig i korthet på att gärningen inneburit en mycket stor fara för människors liv eller hälsa och orsakat omfattande förstörelse dels på själva flerfamiljshuset, dels på ett flertal fordon och omkringliggande fastigheter, säger kammaråklagare Frida Rylander vid City åklagarkammare i Stockholm.

Den misstänkte 35-åringen förnekar brott.

– Nu fortsätter utredningen. Vi är fortfarande inne i ett intensivt utredningsarbete. Det som kommer att prioriteras nu är bland annat att hålla fortsatta förhör, hantera den stora mängd tips som inkommit till polisen samt hantera beslag och spårsäkring som ska skickas för analyser, säger Frida Rylander.

Åtal ska vara vara väckt senast den 7 februari.

Känd kriminell anhållen för sprängdådet på Östermalm

Man begärd häktad för sprängdåd på Östermalm

Uppgifter: Sprängda huset på Östermalm var knarkcentral

Reidar väcktes av explosionen: "Hela sängen skakade"