Bygge. Den tidigare gång- och cykelbron över Enköpingsvägen är nu avstängd. Här ska det sedan byggas en ny. Till höger: Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden. Foto: Jonny Andersson/Anna Wettergård

39 miljoner till ny gång- och cykelbro

Sundbybergs stad får 39 miljoner i bidrag av Trafikverket för att bygga en ny bro över Enköpingsvägen när tvärbanebron är färdig. Dock är det betydligt mindre pengar än vad staden och regionen ansökte om.

  • Publicerad 11:57, 11 jun 2020

Som vi tidigare berättat får Region Stockholm, Stockholms stad och Sundbybergs stad 384 miljoner kronor via ett stadsmiljöavtal från Trafikverket (se faktaruta).

Miljonbidrag går till tvärbanans Kistagren

Dock hade man ansökt om mer pengar, närmare bestämt 1,3 miljarder. Men stadsmiljöavtalet innebär att Trafikverket inte går in med mer än 50 procent och att kommunen eller regionen själva står för minst hälften av kostnaderna.

Av dessa pengar får Sundbyberg får 39 miljoner för att bygga en gång- och cykelbro över Enköpingsvägen.

– Vi hoppas att pengarna ska räcka. Utformningen av bron är inte helt klar än, men den kan inte heller börja byggas förrän tvärbanebron är helt färdig, så först 2022, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden i Sundbyberg.

Fler bostäder i Ursvik

Dock kräver Trafikverket att regionen och kommunerna levererar motprestationer som ska leda till antingen en ökad andel hållbara transporter eller ett ökat bostadsbyggande. Motprestationerna ska vara andra åtgärder än de man sökt stöd för.

För Sundbybergs stad innebär det bland annat en detaljplan för Rissne centrum där 250 till 300 bostäder planeras och att bygga 450 bostäder i västra Ursvik.

– Västra Ursvik är ett planeringsområde sedan många år tillbaka, det ska bli minst 4000 bostäder när det är färdigt. Så det är jätteviktigt att tvärbanan kommer till om två år, nu finns det bara en busslinje där, säger Stefan Bergström.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, menar att det är bra att Trafikverket skjuter till pengar för att kunna bygga ut tvärbanan, även om man fick mindre pengar än man ansökt om.

– Det är inte så att tvärbanan står och faller annars, men varje krona som staten är villig att bidra med är viktig. Det här är ett kvitto på att staten ser behovet och vill ta ansvar med oss så att stadsutvecklingen i den här delen av Stockholm fortsätter, säger Kristoffer Tamsons.

Om bidraget

Stadsmiljöavtalet innebär att Trafikverket medfinansierar åtgärder som ska bidra till bland annat hållbara transporter genom kollektiv- eller cykeltrafik.

Av de 384 miljoner som Stockholm fick går 310 miljoner till utbyggnaden av tvärbanans Kistagren mellan Bromma flygplats och Ursvik Norra.

De övriga pengarna ska också gå till den gångtunnel som ska byggas mellan Annedal och Solvalla (Stockholms stad), samt gång- och cykelbron över Enköpingsvägen (Sundbybergs stad)

Stödet gäller fram tills år 2024.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sofia Reideborn blir ungdomsansvarig i SIK

Nyheter Under sommaren lämnade hockeymålvakten Sofia Reideborn sin klubb, SDE, under uppmärksammade former. Nu är hon tillbaka – som ungdomsansvarig i Sundbybergs IK.onsdag 12/8 11:52

AIK rustar för allsvenskan

Nyheter Satsar på gemensamt säsongskort AIK har dam- och herrlag i allsvenskan i vinter och erbjuder handbollsintresserade dubbelt årskort. Klubben har även värvat starkt.tisdag 11/8 12:06

Skottlossning i flerfamiljshus

Nyheter Sköt genom lägenhetsdörr - ingen skadad Natten till tisdag avlossades skott mot en lägenhetsdörr i Hallonbergen. Ingen person har enligt polisen skadats vid händelsen.tisdag 11/8 8:43
Stockholm Direkt