4 000 underskrifter mot skip stop överlämnas

På tisdag arrangeras en demonstration mot skip stop. Närmare 4 000 namnunderskrifter ska överlämnas.– Vi vill slå hål på den kompakta tystnad som vi tycker har rått, säger initiativtagaren och Sollentunabon Maria Arkeby.

  • Publicerad 14:09, 8 feb 2018

Varje kommunikationstillfälle borde vara viktigt för att försöka rädda det här.

Morgonen när Vi i Sollentuna träffar Maria Arkeby, initiativtagare till Faceookgruppen "stoppa skipstop" och den planerade demonstrationen, på Häggvik station visar skylten att nästa tåg in mot stan dit hon ska avgår om 25 minuter. Det var ett signalfel tidigare i Tullinge som flera timmar senare påverkar tidtabellen.

Två skip stop-tåg hinner swisha förbi. Men de stannar inte i Häggvik.

– Om man vet att det är sådana förseningar kan man väl stanna på alla stationerna de dagarna, suckar hon.

Exakt hur länge till det kommer att vara såhär är inte helt klart.

För ett par veckor sedan kom beskedet från trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M). När det är dags att planera tidtabellen för nästa år vill landstingsalliansen införa samma turtäthet som innan skip stop.

Landstingsalliansen meddelade också att man vänt sig till Trafikverket för att undersöka om fler tåg kan stanna i Ulriksdal och någon av stationerna i Sollentuna redan under våren.

Sedan dess har det varit tyst. Det är en av anledningarna till den planerade demonstrationen utanför landstingshuset på tisdag.

– Det har varit oklara besked kring hur lång tid det egentligen ska ta att ändra tidtabellerna. Vi har hört allt från några få månader till att det kan dröja fram till jul. Nu har det gått en månad och det hade varit smakfullt att kommunicera med dem som drabbats, säger Maria Arkeby.

Att lämna över namnunderskrifterna som samlats in under hösten har också en symbolisk betydelse – för att visa att de fortfarande bevakar frågan och väntar på svar.

– Vi vill också lämna över alla de underskrifter som faktiskt finns, dit de var tänkta att lämnas.

Maria Arkeby säger att de svar som gruppens medlemmar som engagerat sig i frågan har fått har kommit från "brevsvarare" på landstinget.

Hon själv har försökt nå honom via Twitter för att få svar på hur de inte kunde förutse problemen som skulle uppstå, och om han har förståelse för den frustration många resenärer upplevt.

– Det var frågor riktade till honom personligen. Jag fick till svar från en presskontakt på landstinget att jag inte var media och att jag därför inte skulle få ett svar från Kristoffer Tamsons. Jag förstår inte varför man inte vill ha dialog med medborgarna. Varje kommunikationstillfälle borde vara viktigt för att försöka rädda det här fiaskot.

Claes Wersäll, pressekreterare för Moderaterna, håller inte med om att Kristoffer Tamsons kommunikation med invånarna.

– Jag vet att han har mailat med personer till och med pratat med vissa telefon, säger han.

LÄS MER

Stopp för skip stop i Sollentuna 2019

Nya besked från SL: skip stop ska utvärderas

Pendlare rasar mot skip stop

Rättelse: Claes Wersäll blev tidigare referad till som Claes Keisu. Det var tyvärr felaktigt. Vi beklagar misstaget.

MER Skip stop

I december infördes skip stop på bland annat Ostkustbanan. Pendeltågen har vissa avgångar hoppat över stationerna Rotebro, Norrviken och Häggvik i Sollentuna.

Kritiken mot förändringen har varit stor. I januari kom beskedet från landstinget att de backar, och att skip stop ska tas bort till 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor lärarbrist på fritids i Sollentuna

Nyheter Lärarförbundet ser med oro på minskningen av antalet behöriga lärare på fritidshem. Snittet i landet är 53,6 barn på en behörig lärare, fritidspedagog. I Sollentuna kommun är siffran 158,2 barn.fredag 25/5 9:33