40 000 bin på kyrkogården

– Det är behjärtansvärt och det är roligt. Kyrkogårdsföreståndare Wilhelm Landréus berättar om de nya bi- kupor som numera står uppställda på Silverdals griftegård. Bina ska hjälpa till att öka och bevara den biologiska mångfalden, genom att flyga runt och pollinera växter.

  • Publicerad 08:15, 11 sep 2017

vå bisamhällen med 20 000 bin vardera anlände till Silverdal för ett par veckor sedan. Bina, som ska pollinera växter och så småningom leverera honung för försäljning, huserar i två kupor vid infarten till krematoriet.

– Vi har ställt dem lite avsides. Kanske finns det de som är lite rädda för bin, och så vill vi undvika att de blir vandaliserade.

Det berättar Wilhelm Landréus när Vi i Sollentuna träffar honom på griftegården. Han tycker att det är väldigt roligt med det nya projektet.

– Det här är en del av vårt miljöarbete. De vilda pollinerarna blir ju färre och färre, säger han och fortsätter:

– Dessutom är det väldigt kul. Jag tycker att bin är otroligt fascinerande. Jag förstår nästan inte varför inte alla intresserar sig för bin.

Wilhelm Landréus ställer ifrån sig kaffekoppen för att kunna gestikulera och rita. Han berättar att bina är sociala insekter, som fördelar och roterar arbetsuppgifter. Som kommunicerar genom avancerade danser för att förklara var det finns mat. Och som övervintrar inne i kupan genom att kura ihop sig till ett stort klot, där de turas om att vara innerst i klotet för att hålla värmen.

Det märks att det här inte bara är arbete för honom.

– Jag är intresserad; har gått lite kurser tidigare. Jag hoppas att vi så småningom kan ta över driften av kuporna själva. Just nu hyr vi in både kupor och skötsel av ett företag, berättar han.

Men det här är inte det enda som kyrkan gör för de vilda pollinerarna. På kyrkogården finns det även så kallade solitärbin som inte bor i kupor. Bland annat av den rödlistade – hotade – arten svartpälsbin.

– Vi har satt upp holkar åt dem. Vi kommer också att blottlägga sand för att gynna dem som vill bo där, och även släppa upp lite gräsytor som vi inte klipper så ofta, så att det hinner komma upp blommor. Vi lämnar också döda träd på vissa platser, så att bina kan ha dem som boplatser.

Han poängterar samtidigt att ingen behöver vara rädd för bina.

– Det är inte så många bin; man kommer inte märka av att det är fler än vanligt på kyrkogården. Dessutom sticker bin väldigt ogärna människor – de dör nämligen då. Och de dras inte till söta drycker eller sådant.

– Det är inte så många som känner till bina än. Men hittills har alla varit positiva, avslutar han.

MER Bin

Att bin producerar honung vet alla, men den
största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken. Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Bina är hotade på flera sätt. Många olika sjukdomar drabbar tambin. Olika sorters giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar, som att det gamla småskaliga odlingslandskapet försvunnit, slår också hårt mot bin genom att många sorters blommor minskar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37