Provtagningslabbet på Karolinska institutet, där tester för corona testas. Foto: Mikael Andersson

40 procent av stockholmarna kan vara immuna

Stockholmarna kan vara nära att nå gränsen för flockimmunitet. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kan nämligen kombinationen av antikroppar mot covid-19 och T-celler innebära att 40 procent i Region Stockholm är immuna.

  • Publicerad 12:00, 17 jul 2020

Andelen personer med antikroppar mot covid-19 i Region Stockholm ligger nu på mellan 17,5 och 20 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Kombinerat med andelen som är immuna mot covid-19 med hjälp av T-celler kan Region Stockholm nu vara uppe i så mycket som 40 procents immunitet. Det rapporterar DN.

– Det är viktigt för att slå av på spridningstakten. Det finns mycket som talar för att det är på det viset, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till DN.  

Om tillräckligt många i befolkningen är antingen vaccinerade eller immuna mot ett virus kan man uppnå flockimmunitet, vilket gör att viruset får svårt att sprida sig. Folkhälsomyndigheten har hela tiden varit noggranna med att påpeka att det inte har varit en strategi att nå den gränsen.

Läget ljusnar

Exakt var gränsen för flockimmunitet ligger och om den är nådd kan experterna inte svara på.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, är en som tidigare sagt att flockimmunitet kan nås när 40 procent av befolkningen har smittats.

Men Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet, säger till DN att det är osäkert hur mycket T-cellerna påverkar och att det är svårt att uttala sig om ifall flockimmunitet är nådd.

Däremot är han optimistisk. Antalet som intensivvårdas och antalet döda till följd av viruset fortsätter nämligen att minska i landet. Det trots att folk har börjat slappna av.

– Det här med att viruset inte trivs i värmen tror jag inte riktigt på heller, och då återstår immunitet som den troliga mekanismen, säger Petter Brodin till DN.

Coronaläget ljusnar i Stockholm

Idag vårdas 68 patienter med covid-19 på akutsjukhus eller geriatriskt sjukhus i Region Stockholm. 17 patienter vårdas i intensivvård. När det var som värst vårdades totalt 1 100 personer samtidigt.

Hittills har nära 5800 patienter skrivits ut från sjukhus till hemmet eller annan vård.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Det här är T-celler

T-celler är en typ av vit blodkropp som är en del av kroppens immunförsvar. En studie från Karolinska institutet har visat att dubbelt så många personer har utvecklat T-cellsimmunitet mot covid-19 jämfört med dem som har utvecklat antikroppar mot viruset.

Därmed är troligtvis fler immuna mot viruset än vad antikroppstesterna visar.

Källa: Karolinska institutet

Visa merVisa mindre