Trädgårdsstad. Lägenheterna ska stå redo för inflytt sommaren 2022. Foto: Veidekke

42 nya lägenheter i trä planeras i Äppelviken

Till årsskiftet planeras spaden sättas i marken för fyra nya flerbostadshus i trä i Äppelviken. Men redan nu finns lägenheterna ute till försäljning.

  • Publicerad 11:21, 26 maj 2020

Sedan i februari och fram tills oktober i år kan inga bilar köra på Västerled mellan strax innan Koltrastvägen och fram till strax innan Mossvägen. Anledningen är att man gör förberedande vägarbeten inför de bostäder som planeras byggas i området.

Del av Västerled stängs av – i nio månader

Det är byggentreprenören Veidekke Eiendom som planerar utveckla ett nytt bostadskvarter som de benämner som Bromma trädgårdsstad. Husen ska byggas i trä, då projektet ska gå i linje med deras nya satsning på just trähus i Stockholm. Sedan tidigare håller de på att bygga Cederhusen i Hagastaden.

– Det är anpassat till bebyggelsen i det omkringliggande området. Det mesta runtomkring är byggt i trä och vi har velat anpassa de nya husen för att smälta in i området. Nu kommer de nya husen byggas i liknande stil som de hus som redan finns på platsen, säger Åsa Lagerlöf, försäljningschef Mälardalen, Veidekke Eiendom.

Fokus på högt i tak

Planen är att fyra lamellhus ska byggas, ett utmed Västerled och tre korta lamellhus utmed Koltrastvägen. Lägenheterna är mellan två och fem rum och kök, med fokus på extra högt i tak.

I markplan har lägenheterna egna uteplatser som gränsar till den gemensamma gården. Under husen ska ett gemensamt garage byggas.

– Försäljningen startade den 14 maj. Det byggs inte så mycket i den här delen av Bromma, säger Åsa Lagerlöf.

Äppelviken

Äppelviken byggdes ut under tidigt 1900-tal och hör tillsammans med Enskede till Stockholms första trädgårdsstadsdelar. På 1920-talet drogs spårvagnen fram och kunde på så sätt förbinda många av Brommas torg.