43-årigt familjeföretag hyllas

Med ena foten i historien, och den andra i framtiden har familjeföretaget Blå Huset funnits i Sollentuna under många årtionden. Nu har de utsetts till Årets Företagare.

  • Publicerad 08:13, 11 jun 2018

Vi kan inte föra ett priskrig mot de större kedjorna, men vi kan konkurrera med annat.

Att de flesta Sollentunabor känner igen Blå huset har inte bara att göra med dess utstickande färg. Huset har nämligen legat på samma plats i 43 år.

Idag drivs företaget av Jonas Boström. 1975 startade hans pappa och farbror det.

– Farmor och farfar bodde på övervåningen och hjälpte till i butiken och vi barn sprang runt och plockade burkar. Alla hjälpte till, berättar han.

Att företaget skulle få en så lång historia var det nog ingen som räknade med. Det fanns nämligen åtta färgbutiker i kommunen vid den tiden, och konkurrensen var stor.

– Folk sa "är ni galna?" och tyckte att om företaget överlevde i ett år skulle det vara bra jobbat, säger Jonas Boström och skrattar.

Mycket har dock hänt sedan dess. Färgen må vara den samma, men det då 300 kvadratmeter stora huset är numera uppåt 1 500 kvadratmeter.

2001 tog Jonas Boström över, när företaget skulle säljas. Men det familjära har hela tiden varit viktigt för honom att behålla.

Idag jobbar både Jonas fru och svärfar med honom, och många av de anställda har varit på företaget länge.

– Jag tror att det är en av våra framgångsfaktorer. Jag tror att kunderna känner att vi bryr oss. Vi kan inte föra ett priskrig mot de större kedjorna, men vi kan konkurrera med annat som kunskap, service och kvalitet.

Att ständigt utvecklas och vara på tårna har varit viktigt för Jonas Boström. För ett par år sedan gjorde företaget en stor miljösatsning och återvinner idag uppskattningsvis runt 80 procent av avfallet. I samband med det slutade de också sälja fyrverkerier under nyår. Det blev omöjligt att försvara, resonerar Jonas Boström.

Numera finns det också en yrkesbutik i huset. Från den kör fyra lastbilar ut till 150 målare i Stockholmsområdet varje dag och förser dem med färg.

Men att ständigt sträva framåt och vara på tårna tar både tid och energi.

– Ringer en målare en lördagkväll och står i jobbar i Sollentuna centrum och har fått slut på färg åker jag hit och löser det. Man måste vara på tårna. Den dagen man inte känner samma driv eller låter bli att ta det där telefonsamtalet – då är det dags att göra något annat.

MER Priset

Företagarna Sollentuna utser varje år Årets Företagare.

Utmärkelsen kvalificerar också till Företagarnas regionfinal den 15 juni i Stockholms län.

Motiveringen lyder:

”43 år på tapeten, färgstarkt och still going strong,
får kunden perfekt nyans och gräng varenda gång.
Fast de alltid jobbat vitt, blir resultatet ibland svart
Oberoende av om ytan ska vara skrovlig eller matt!

Engagerat har man lyckats skapa en kladdig värld,
där omgivningen fått både rätt nyans och flärd.
Från kunderna märks oftast rena lyckoruset
– Årets Företagare är Jonas Boström på Blå Huset!"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Larmet: "osund" arbetsmiljö på kommunen

Nyheter Tystnadskultur, bestraffningar och rädsla Sollentunas politiker har fått många och allvarliga signaler om en osund och bristfällig arbetsmiljö inom kommunen. Det menar Sollentunapartiet, som nu vill se en extern och oberoende granskning av...fredag 15/2 12:54

Fullt utvecklad villabrand i Sollentuna

Nyheter Kvinna förd till sjukhus En villa i Töjnan brinner just nu, vilket orsakat kraftig rökutveckling som märks av i centrala Sollentuna. Räddningstjänst arbetar på platsen för att få branden under kontroll.onsdag 13/2 8:39

Stort stopp på pendeln norr om Stockholm

Nyheter SL:s prognos: Då rullar tågen igen Sedan över en timme tillbaka har det varit stopp i pendeltågstrafiken norrut.tisdag 12/2 16:46