43-årigt familjeföretag hyllas

Med ena foten i historien, och den andra i framtiden har familjeföretaget Blå Huset funnits i Sollentuna under många årtionden. Nu har de utsetts till Årets Företagare.

  • Publicerad 08:13, 11 jun 2018

Vi kan inte föra ett priskrig mot de större kedjorna, men vi kan konkurrera med annat.

Att de flesta Sollentunabor känner igen Blå huset har inte bara att göra med dess utstickande färg. Huset har nämligen legat på samma plats i 43 år.

Idag drivs företaget av Jonas Boström. 1975 startade hans pappa och farbror det.

– Farmor och farfar bodde på övervåningen och hjälpte till i butiken och vi barn sprang runt och plockade burkar. Alla hjälpte till, berättar han.

Att företaget skulle få en så lång historia var det nog ingen som räknade med. Det fanns nämligen åtta färgbutiker i kommunen vid den tiden, och konkurrensen var stor.

– Folk sa "är ni galna?" och tyckte att om företaget överlevde i ett år skulle det vara bra jobbat, säger Jonas Boström och skrattar.

Mycket har dock hänt sedan dess. Färgen må vara den samma, men det då 300 kvadratmeter stora huset är numera uppåt 1 500 kvadratmeter.

2001 tog Jonas Boström över, när företaget skulle säljas. Men det familjära har hela tiden varit viktigt för honom att behålla.

Idag jobbar både Jonas fru och svärfar med honom, och många av de anställda har varit på företaget länge.

– Jag tror att det är en av våra framgångsfaktorer. Jag tror att kunderna känner att vi bryr oss. Vi kan inte föra ett priskrig mot de större kedjorna, men vi kan konkurrera med annat som kunskap, service och kvalitet.

Att ständigt utvecklas och vara på tårna har varit viktigt för Jonas Boström. För ett par år sedan gjorde företaget en stor miljösatsning och återvinner idag uppskattningsvis runt 80 procent av avfallet. I samband med det slutade de också sälja fyrverkerier under nyår. Det blev omöjligt att försvara, resonerar Jonas Boström.

Numera finns det också en yrkesbutik i huset. Från den kör fyra lastbilar ut till 150 målare i Stockholmsområdet varje dag och förser dem med färg.

Men att ständigt sträva framåt och vara på tårna tar både tid och energi.

– Ringer en målare en lördagkväll och står i jobbar i Sollentuna centrum och har fått slut på färg åker jag hit och löser det. Man måste vara på tårna. Den dagen man inte känner samma driv eller låter bli att ta det där telefonsamtalet – då är det dags att göra något annat.

MER Priset

Företagarna Sollentuna utser varje år Årets Företagare.

Utmärkelsen kvalificerar också till Företagarnas regionfinal den 15 juni i Stockholms län.

Motiveringen lyder:

”43 år på tapeten, färgstarkt och still going strong,
får kunden perfekt nyans och gräng varenda gång.
Fast de alltid jobbat vitt, blir resultatet ibland svart
Oberoende av om ytan ska vara skrovlig eller matt!

Engagerat har man lyckats skapa en kladdig värld,
där omgivningen fått både rätt nyans och flärd.
Från kunderna märks oftast rena lyckoruset
– Årets Företagare är Jonas Boström på Blå Huset!"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Två personer knivhotades till att ta ut pengar

Nyheter Gärningsmännen döms till fängelse Två män från Sollentuna döms till fängelse efter att ha misshandlat och under hot tvingat två personer ta ut pengar från en bankomat.tisdag 20/11 16:30

Frågan om syskonförtur splittrar Alliansen

Nyheter (L) och (KD) vill återinföra syskonförtur Liberalerna och Kristdemokraterna kämpar för att få tillbaka syskonförturen i skolor och förskolor. Men resten av partierna är oroliga att det skulle innebära ett brott mot skollagen.tisdag 20/11 14:12

Efter #metoo: "Vi kämpar i motvind hela tiden"

Nyheter Tjejjour bjuder in till panelsamtal med kommunen Drygt ett år har gått sedan #metoo-rörelsen tog fart. Men vad har hänt sedan dess? Alldeles för lite, tycker volontärerna och de anställda på queer-, trans- och tjejjouren Indra. Nu anordnar de ett...fredag 16/11 12:00