Till salu. Ett av husen som kan säljas ut, Gillerbacken 28, brf Bäverpälsen 2. Foto: Google Maps

445 hyresrätter i Rågsved kan ombildas

445 hyreslägenheter i Rågsved kan komma att ombildas till bostadsrätter och det är, ihop med Grimsta, flest i hela stan.

  • Publicerad 11:45, 4 mar 2020

I Rågsved har sju nybildade bostadsrättsföreningar anmält intresse, och fått okej av staden, att gå vidare med en ombildning, alltså köpa sina lägenheter. Det betyder att totalt 445 kommunala hyresrätter i Rågsved kan göras om till bostadsrätter, vilket är flest i hela Stockholm, ihop med Grimsta i västra Stockholm.

Hållit på i snart ett år

Susanne Bergdahl bor i ett av husen på Askersgatan som får ombildas och sitter med i styrelsen för deras nybildade bostadsrättsförening Låshuset 1. De består av 68 lägenheter i två hus.

– I början var många tveksamma för att de inte var så insatta i vad det här innebär, men allt eftersom har fler och fler i husen hört av sig till oss och vill vara med, säger hon.

De drog igång arbetet med att förbereda för ombildning förra våren och strax innan årsskiftet skickade de in en intresseanmälan. Då var hälften av hyresgästerna med på tåget, vilket var kravet från staden.   

Men för att en ombildning ska gå igenom måste minst två tredjedelar av hyresgästerna rösta ja och minst 50 procent förbinda sig att köpa sin lägenhet. Övriga kan bo kvar som hyresgäster.

– Vi ska kalla till ett möte nu snart så får vi se hur de ser ut. Jag vet att det finns några äldre i huset som känner sig osäkra. Vi har också fått in några nya hyresgäster sedan årsskiftet och jag vet inte hur de ställer sig till det här, säger Susanne Bergdahl.   

"Bra med blandning"

Dennis Wedin (M), ansvarigt borgarråd för ombildningarna i staden, tror att det gynnar ett område att ha en blandad boendeform, att det är bra ur ett segregationsperspektiv och ur trygghets- och miljöperspektiv.

– Det blir bättre om du får till en blandning, säger han.

I fyra stadsdelar kom det in fler intresseanmälningar än staden kan erbjuda: Fagersjö, Skärholmen, Sätra och Västertorp. Totalt kan 2 005 lägenheter säljas och ombildas till bostadsrätter runt om i staden. Beslutet kritiseras, bland annat av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som varnar för att det här kommer att försvåra för stockholmare som behöver en hyresrätt.

Föreningarna har tre månader på sig att ta ställning till stadens erbjudande om att ombilda.

Här är alla hus som får klartecken att ombildas i Stockholm

Till salu. Ett av husen som kan säljas ut, Askersgatan 32, brf Låshuset 1. Foto: Google Maps

Till salu. Ett av husen som kan säljas ut, Rågsvedsvägen 91, brf Bäverdalen 1. Foto: Google Maps

De här adresserna kan ombildas

Sju föreningar i Rågsved får köpa och ombilda sina hyresrätter, totalt 445 lägenheter.

Bäverpälsen 2, Gillerbacken 28

Bäverdalen 1, Rågsvedsvägen 91-141, Bjursätravägen 125-131 och 131A Bäverdalen 1

Låshuset 1, Askersgatan 18-32 

Bäverungen 3, Gillerbacken 12-16

Kammarlåset 1, Rågsvedsvägen 66-80 och Sköllerstagatan 35-55

Bäverfällan 4, Gillerbacken 45-57

Bäverfällan 6, Gillerbacken 59-63

Visa merVisa mindre