Stammisar. Till höger sitter Gösta Arvidsson (vid fönstret) och illustratören och konstnären Lars Mellander. Till vänster närmast fönstret förläggaren Trygve Carlsson och bredvid honom bokens formgivare Petter Antonisen. Foto: Privat

50 år på Dalagatan för anrika Tennstopet – nu hyllas krogen i ny bok

I år firar Tennstopet 50 år på Dalagatan. Och nyligen kom Gösta Arvidssons bok "Vi ses på stopet" som kryllar av anekdoter från krogen.

  • Publicerad 09:13, 15 nov 2015

Som ung hängde författaren Gösta Arvidsson mycket i Klarakvarteren där Tennstopet låg på Vattugatan fram till och med 1965. Han sommarjobbade på Expressen och minns sorgen när rivningsvågen kom och restaurangen tvingades flytta för att lämna plats åt parkeringshus.

– Jag kommer ihåg att Slas undrade var han nu skulle gå och låna pengar, han brukade låna av rockvaktmästaren Folke "August" Augustsson. Efteråt bjöd krögaren Gunnar Wiberg in alla gamla stammisar till rivningstomten där Tennstopet hade legat och körde dit tunnor med öl. Sen blev de hämtade av en dubbeldäckare som körde till Dalagatan där krogen ligger i dag, sägger Gösta Arvidsson och fortsätter:

– Stämningen blev snabbt festlig från att ha varit dämpad. I tamburen stod samma rockvaktmästare som vanligt och hela inredningen var densamma som i Klara. Eftersom lokalen inte var exakt likadan så var allt lite spegelvänt, säger Gösta Arvidsson.

Spiontätt på Dalagatan

Första tiden på Dalagatan kallar han "spiontiden".

– Det var ett av de spiontätaste ställena i slutet av 60-talet. Där hängde många unga vänsterradikala vilket ledde till att KGB och sedan i sin tur svenska IB och Säpo kom dit, säger Gösta Arvidsson.

I boken beskriver han utförligt olika epoker på Tennstopet men samtidigt tycker han att stället är sig likt än i dag.

– Det är traditionell, svensk husmanskost som gäller och som det alltid har varit: många stamgäster. Där finns en viss lugn och familjär stämning.

Tävla och vinn boken!

Skicka din bästa anekdot från Tennstopet och ta chansen att vinna Gösta Arvidsson och Lars Melanders "Vi ses på Stopet! En berättelse om Tennstopets historia". Mejla viv@direktpress.se eller skicka ett brev till adressen: Vi i Vasastan, Box 5290, 102 46 Stockholm.

Utdrag ur boken

"Först i augusti 1966 sätts den gamla skylten från Vattugatan upp med texten ”Källaren Tennstopet. Restaurang”. 1967 byts också ett nytt glas in i restaurangens ytterdörr med ett vackert ristat Tennstop. Dörrglasets motiv komponeras och ritas av konstnären Olle Eriksson, som då arbetar på företaget Glaskonst vid Thulegatan. Han och Gunnar Wiberg diskuterar länge om stopets öl ska ha en skumkrona eller inte. Efter några egna experimentella ölhävningar bestämmer de sig för att ölet i det graverade glaset inte ska skumma. Oskummat öl ska fylla hela stopet till brädden.

En kväll några år senare sparkas dörrglaset sönder av en överförfriskad gäst och ersätts med ett nytt. I det nya graverade glaset försvinner humleplantans slingrande färd ner till stopet. Men i princip ser den nya graveringen ut som på originalet, fast utan upphovsmannens namn och årtal".