Regeringen avsätter 50 miljoner i sin höständringsbudget för att lösa frågan om Bällsta radartorn. Foto: Mostphotos

50 miljoner ska få bort "golfbollen" som bromskloss

Bostadsministern har tröttat på "surdegen" som Bällsta radartorn har blivit. Nu satsar regeringen 50 miljoner kronor för att få en lösning på vad som kallar för en av Stockholms största bromsklossar för bostadsbyggandet.

  • Publicerad 11:28, 6 sep 2017

Golfbollen, Bällsta radartorn, har varit på allas läppar den senaste tiden. Radartornet som kartlägger flygsignaler till bland annat Bromma flygplats och Arlanda har pekats ut som en av de största hindren till att bygga högt i Stockholm och Mälardalen.

C: "Radartornet är största hindret för att bygga högt i Stockholm"

Lösningen är att rusta upp ett gammalt radartorn i Uppsala som kan komplettera Golfbollen när höga hus blockerar flygsignaler.

Kostnad: 42 miljoner kronor som ingen velat betala. Men förra veckan gick bostadsminister Peter Eriksson (MP) ut med att han tröttnat och satt regerings nationella bostadssamordnare på att reda ut pengafrågan. Och nu står det klart: i regeringens höständringsbudget finns nu en satsning på 50 miljoner kronor för att få en lösning på radar-frågan innan årets slut.

Tornet kan snart sluta hindra nya hus

– Jag har blivit mer och mer irriterad på denna surdeg. Det har tagit lång tid och ingen har tagit fullt ansvar för att se till att få en förändring och lösa den här frågan, säger Peter Eriksson till vår systertidning Vi i Sundbyberg.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det borde kunnat gå att lösa tidigare. Nu har vi en budgetpost som gäller och är väldigt aktuell. Det finns också ett intresse för alla att lösa detta snabbt.

Genom att rusta upp Uppsalaradarn möjliggör man för omkring 10 000 nya bostäder i Stockholm, bara fram till 2020. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29