Eleverna i Johannes skola måste äta med plastbestick på papperstallrikar medan matsalen renoveras. Foto: Sisab

500 elever har ätit på papptallrikar – i ett år

Johannes skola genomgår en omfattande renovering och i ett läsår har skolan saknat diskmöjligheter vilket gör att de fått äta på papptallrikar. Efter jullovet är det slut på det när de flyttar in i sin nyrenoverade matsal.

  • Publicerad 16:21, 22 okt 2019

Hela förra läsåret och den här terminen ut äter barnen, cirka 500 elever, och personalen i Johannes skola lunch med engångsartiklar, plastbestick, plastmuggar och papptallrikar.

– Det beror på den evakueringssituation som vi befinner oss i. Skolan genomgår en omfattande renovering och det är inget som vi har kunnat påverka. Efter jullovet flyttar vi in i den helt nyrenoverade matsalen, det är mycket efterlängtat. Det är så fint där så att man blir rörd, säger skolans rektor Catrin Hyllander Nyqwist och fortsätter:

– Självklart känns det inte bra ur en miljöaspekt att äta med engångsartiklar men det var det alternativ vi hade. Annars hade vi varit tvungna att evakuera hela skolan och det tror jag ingen hade velat. Då hade vi förmodligen varit tvungna att bussa eleverna utanför stan vilket också hade påverkat miljön.

560 elever får äta på papptallrikar – i ett år

Hon berättar att det gått ut information om byggprojektet vid flera tillfällen.

– Det kan ju ha tillkommit nya föräldrar som inte uppfattat detta eller någon som missat informationen. Men alla är alltid välkomna att höra av sig direkt till oss med frågor, säger Catrin Hyllander Nyqwist.

Karin Scheutz har en dotter som går i trean i Johannes skola och tycker att man borde kunna lösa situationen på ett annat sätt än med engångsartiklar.

– Jag känner mig inte bekväm med att mitt barn är med och slösar på det här sättet. Det måste ju bli enorma mängder plast och papper de slänger varje dag, jag tycker inte att det låter klokt. Borde det inte vara möjligt att skicka bort disken? Kommunen borde ha någon typ av övergripande klimatansvar.

Det har även förekommit rykten om att engångsavfallet inte sorteras. Det tillbakavisas av Thomas Pella Bergsell på Sisab som menar att allt slängs i en container för att sopbilen inte kommer fram för tillfället.

– Men blandavfallet i containern sorteras av avfallsmottagaren, säger han.

Vid årsskiftet kommer ett miljöhus för sortering av avfall att vara färdigbyggt.