SKA STOPPA GÄNGVÅLDET. Regionpolischefen Ulf Johansson är övertygad om att polisen kan komma till rätta med det ökade skjutvapenvåldet i Stockholm. Foto: Lars Hedelin/Mostphotos

500 gängmedlemmar kartläggs i Stockholm

Mellan 500-700 personer har kopplingar till gängkriminalitet i Stockholm. Polisen lägger stora resurser på att spana och bevaka personerna för att minska antalet skjutningar.

  • Publicerad 17:00, 14 maj 2019

Idag finns det drygt 20 kriminella nätverk i Stockholm som mellan 500-700 personer är kopplade till, enligt Stockholmspolisen. Flera av de olika gängkonstellationerna ligger i konflikt med varandra, inte sällan med dödsskjutning som resultat. I de flesta av fallen är det en man mellan 15-29 år som har mördats.

I Stockholm har det de fem senaste åren skett cirka 100 skjutningar i snitt per år, och 10-19 personer har varje år dödats.

– Det här är en hög siffra som vi ser mycket allvarligt på. Vi gör allt vad vi kan för att lösa det här, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

SSU: Laglig cannabis kan stoppa skjutningar

Polisen arbetar nu brett på flera fronter för att komma till rätta med problemet. Bland annat försöker man via spaningsarbete ha koll på vad gängen håller på med, vilket är resurskrävande med tanke på att det rör sig om 500-700 individer i Stockholmsområdet.

Ytterligare ett problem med den här typen av våldshandlingar är att de ofta kommer i kluster. Först blir det en skjutning, därefter en vedergällning och sedan ytterligare en skjutning innan det lugnar ner sig några månader.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

– En framgångsfaktorer för att lösa de här brotten är att agera snabbt med stora resurser. Genomför vi tekniska undersökningar, förhör och dörrknackningar direkt efter en skjutning ger det bättre resultat. Problemet är att få ihop tillräckligt med personal när många skjutningar sker samtidigt, säger Ulf Johansson.

Mer poliser om fem år

Just personalbiten är en fråga som ska förbättras. Dagens 5 000 poliser i Stockholm ska till år 2024 utökats till 6 500 stycken. Civilanställd personal ska öka från dagens 1 900 till 2 300 stycken år 2024.

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta att få ner skjutvapenvåldet men det långsiktiga målet att nå framgång i den här frågan måste ligga 10-15 år framåt tiden. Då ska vi ha det under kontroll, säger Ulf Johansson.

Varför ligger Stockholm så högt upp i statistiken när det kommer till dödligt våld och skjutningar mot personer i åldern 15-29 år?

–Grundorsaken är ett utanförskap. 94 procent har fått det bättre i Sverige, samtidigt som 6 procent har fått det sämre. Många de sex procenten hittar vi Stockholms förorter och bland de här gängen. Det är grundproblematiken, säger Ulf Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att lyckas arbetar polisen på många olika fronter samtidigt. Bland annat har polisen och Stockholms stad arbetat fram ett gemensamt trygghetsprogram som ska klubbas i kommunfullmäktige innan sommaren.

– Det är viktigt att ha en gemensam bild över hur vi ska samverka i trygghetsarbete, vilket vi nu har, säger Ulf Johansson.

Stockholmspolisen samarbetar även med delstaten New Jersey i USA och ett antal europeiska huvudstäder.

– Det är väldigt bra att se hur andra städer arbetar med liknande problem. Vi försöker hämta in internationella erfarenheter och arbeta med dem. Jag är helt övertygad om att vi kan komma till rätta med skjutningarna om vi arbetar långsiktigt och metodiskt, säger Ulf Johansson.

Skjutningar i Stockholm de senaste fem åren

Cirka 100 skjutningar varje år.

40 personer skadas varje år.

10-19 personer dödas varje år. (2019 har hittills nio personer skjutits till döds i Region Stockholm)

Fyra sätt polisen arbetar för att minska antalet skjutningar

1. Minska tillgången av droger. Gör idag väldigt många fler beslag än tidigare.

2. Minska vapentillgången. Polisen har aldrig tagit så många vapen som nu. Den nya vapenlagen, där personer kan häktas för vapeninnehav, har slagit väl ut enligt polisen.

3. Ökat fokus på kriminella nätverken. Att ha bra koll ner på individnivå är en nyckelfaktor.

4. Ökad lagföring. Kriminella förebilder ska lagföras.

Skillnad mellan städer i Europa

Stockholm: Högst antal skjutningar med män 15-29 år.

Berlin: Lägst antal skjutningar med 15-29 åriga män. Här är olika klaner samt Hells Angels starka, vilket har en återhållande effekt. Den tydliga kriminella hierarkin gör att yngre spontana kriminella håller igen.

London: Färre skjutningar än Stockholm. Kan ha att göra med tuffare vapenlagar, extremt utbyggt kameraövervakning och mycket lättare regler för lagring av datatrafik.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre