Sida och 500 statliga jobb ska flyttas från Östermalm till Botkyrka, meddelade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat på måndagmorgonen. Foto: Petter Beckman

500 statliga jobb till Botkyrka

Biståndsmyndigheten Sida med 500 statliga tjänster ska flytta till Botkyrka, meddelade regeringen på måndagmorgonen. – Det här är det största som hänt i Botkyrka under 2000-talet, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande.

  • Publicerad 08:49, 22 jan 2018

Det här kommer att påverka många uppväxande Botkyrkabor som kommer att se Sida som en karriärmöjlighet.

Totalt 900 myndighetstjänster ska flytta från Stockholm till andra orter i landet. Av dem kommer 500 tjänster att hamna i Botkyrka, genom att biståndsmyndigheten Sidas huvudkontor flyttar ut från Gärdet på Östermalm. Personalen på Sida fick informationen i morse.

– Min bedömning är att Sida kommer att vara på plats i Botkyrka om två till 2,5 år. Det är den största händelsen för kommunen hittills under 2000-talet. Det förstärker den positiva utveckling som vi är inne i, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande.

I morse höll Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, en pressträff på Xenter i Tumba.

Botkyrka med 90 000 invånare är en av kommunerna med lägst statlig närvaro, enligt ministern.

– Närvaro av en statlig myndighet ökar medborgarnas förtroende för staten och för samhället. Beslutet är ett led i regeringens ambition att ta ansvar för ett Sverige som håller ihop, sa Isabella Lövin.

Det är ännu inte klart i vilken kommundel Sida flyttar till. Först ska det tas fram en konsekvensanalys där lokalbehoven reds ut. Den ska vara klar senast den 1 augusti. Därefter tas beslut om tidsplanen.

– Det finns idag ingen lokal i Botkyrka som rymmer 500 arbetsplatser. Vi kommer troligen att få bygga nytt, säger Ebba Östlin (S).

Var någonstans i kommunen vill du ha det?

– Det kan jag inte säga än. Det ska vara nära kollektivtrafiken. Och oavsett om det blir i de norra eller södra kommundelarna kommer det att få väldigt positiva konsekvenser för hela Botkyrka, säger Östlin.

Både hon och ministern underströk att den nya jättearbetsplatsen kommer att påverka lokalsamhället runtomkring genom att ge bättre underlag för handel och service.

– Sida blir också en magnet för andra organisationer och verksamheter som jobbar med samma slags frågor och som vill ligga nära, säger Ebba Östlin.

Isabella Lövin nämnde att Sida tar emot ett stort antal internationella besök från FN och andra internationella organisationer.

– Fördelen med Tumba är att det finns direktförbindelse med pendeln till Arlanda. Men i de norra delarna får man Förbifart Stockholm som också ger snabba förbindelser, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin är glad att det blev just Sida som flyttar sitt kontor till Botkyrka.

– Vi är en kommun som rymmer väldigt många språk och olika nationaliteter. Jag är övertygad om att det här kommer att påverka många uppväxande Botkyrkabor som kommer att se Sida som en karriärmöjlighet.

Ebba Östlin berättar att hon redan i oktober 2017 fick frågan från civilminister Ardalan Shekarabi om kommunen hade förutsättningar att ta emot en stor myndighet.

– Det finns ett direkt samband med att vi för två år sedan tog striden för att behålla Försäkringskassan, som var på väg att flyttas härifrån. Jag har fört en bra dialog med Ardalen Shekarabi om vikten av myndighetsnärvaro i Botkyrka ända sedan dess, säger Östlin.

LÄS MER: Försäkringskassan lovar att stanna i Botkyrka

Regeringen har som mål att totalt 2000 statliga jobb ska ha flyttat från Stockholm eller ha tillkommit ska innan mandatperioden är slut. Den nya myndigheten mot segregation, Delmos, öppnade i Flemingsberg i Huddinge vid årsskiftet.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.