STORVARSEL. 550 personer ska sägas upp från sina tjänster på Karolinska då sjukhuset blöder ekonomiskt. Foto: Karoline Montero Araya

550 personer varslas från Karolinska sjukhuset

Under tisdagen lämnade Karolinska sjukhuset in ett varsel till arbetsförmedlingen. Totalt är det 550 tjänster som ska försvinna.

  • Publicerad 10:58, 14 maj 2019

Karolinska Universitetssjukhuset befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation med ökande kostnader parallellt med en minskande produktion.

Det beräknade resultat för april månad visar ett underskott på 620 miljoner kronor. Drygt en miljard kronor kommer att behöva sparas under 2019, trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till för året.

Därför läggs nu ett varsel på 550 administrativa tjänster.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Nya Karolinska sågas i ny rapport

Nu ska en process dra igång med att gå igenom både centrala och lokala staber och se hur sjukhuset på ett klokt sätt kan minska antalet medarbetare och därmed kostnaderna.

– Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger Björn Zoëga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) tycker det är bra att sjukhuset trots det svåra läget väljer att varsla personal inom administration, men behåller så mycket vårdpersonal det går för att värna vårdverksamheten.

– Jag har full förståelse för att det här skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar för att få en ekonomi i balans och samtidigt fokusera på kärnuppgiften som är sjukvården. Det är bra att vårdpersonalen värnas, säger Irene Svenonius i ett pressmeddelande.

Stockholm Direkt