6 000 nya bostäder till Sköndal

Stiftelsen Stora Sköndals kassa sinar. Nu vill de bygga bort krisen. Stora Sköndal ska växa med 4 000-6 000 nya bostäder.

  • Publicerad 11:58, 2 dec 2015

– Vi har planerat för det här i ungefär ett och ett halvt år. Vi kan inte bära kostnaderna själva för det här stora området längre. Och vi vill utvecklas som organisation med fler lokaler för vård, omsorg och utbildning, säger Christer von Essen, fastighetschef för Stora Sköndal.

Stiftelsen äger ett område på 84 hektar vid Drevviken - lite mer än två Gamla stan. Det är de själva som förvaltar området, med vägar, vatten och fjärrvärme. Något som kommunen vanligtvis står för. Och det är alltså det som fått stiftelsens kassa att sina.

Börjar bygga 2017

Nu bor runt 900 personer på området i bland annat seniorbostäder, studentbostäder, äldreomsorg och asylboende, som stiftelsen driver.

Vi har tidigare skrivit om att Stiftelsen Stora Sköndal sedan tidigare planerar att utöka området med 200-300 bostäder, LSS-boende och vård- och omsorgsboende, precis vid Sköndals centrum, på den så kallade Magnoliatomten. Det bygget ska enligt planerna starta under 2017.

Men det är alltså bara början - om 20 år vill stiftelsen ha mellan 4 000 och 6 000 bostäder på området. Det kan jämföras med ett annat jätteprojekt i närheten - Tyngdpunkt Farsta - som ska generera 8 000 bostäder.

Både bostadsrätter och hyresrätter

– Huvudfokus kommer att vara på flerfamiljshus, både bostadsrätter och hyresrätter. Vi vill skapa en plats där människor med olika förutsättningar kan bo, leva och arbeta, säger Lena Hjälmrud, marknads- och kommunikationschef på stiftelsen Stora Sköndal.

Hur visionen ska bli verklighet är inte klarlagt. Planerna är i ett tidigt skede. Den 10 december ska ett start-pm tas upp i stadsbyggnadsnämnden.

– Då börjar programarbetet där vi kan få ett helikopterperspektiv. Hur det är möjligt att bygga, om kollektivtrafiken ska byggas ut. Det kommer säkert att behövas en eller två skolor och fler förskolor, säger Christer von Essen.

2 000 arbetstillfällen

Han säger att det inte är spikat om det blir stiftelsen själva som kommer att bygga eller om de kommer att sälja någon del av marken. De har inte börjat prata med några byggherrar. Förutom att stiftelsen vill utöka sin egen verksamhet öppnar Christer von Essen upp för att andra verksamheter också kan komma att flytta in.

Totalt kommer det att finnas drygt 2 000 arbetstillfällen i Stora Sköndal, tror Christer von Essen. Till exempel lärare, förskollärare, personal i affärer, kaféer och restauranger. I dag jobbar drygt 600 personer på området.

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, är positiv till byggplanerna.

– Det är jättepositivt och jättespännande. Det är en helt ny stadsdel som växer fram. Det här ger jättestora möjligheter att bygga en stadsdel utifrån nutidens syn på stadsplanering.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Redaktionens tips: ställen i Stockholm värda att hänga på

Nyheter Är du fast i storstadens hetta? Trött på att bada? Börjar tristessen slå till? Vi vet hur det är. Här kommer några stensäkra tips för att få tiden att gå, från gratis till rimlig budgetnivå.fredag 13/7 13:42